Чорноморська афаліна характерні особливості виду

Афаліна - чорноморський дельфінЧорноморська афаліна є підвидом афаліни

- дельфіна, яка знайшла свій притулок в теплих і помірних водах світового басейну. Хоча безпосереднім місцем життя чорноморської афаліни є Чорне море, де вона відчуває себе дуже комфортно і затишно. Багатьом туристам, відпочиваючим на чорноморському узбережжі не раз доводилося спостерігати цього цікавого дельфіна, який радує око своїми акробатичними трюками. Як і всі розумні ссавці ця особина має дуже широким спектром специфічних рис, про які ми і поговоримо в даній статті.

Чорноморські дельфіни. Особливості життєдіяльності чорноморської афаліни

Видобуток їжі дельфінамиСвою їжу ці миролюбні тварини намагаються добувати з дна морського, дотримуючись при цьому прибережних районів під час обіду або сніданку. Зазвичай цей процес видобутку їжі відбувається на глибині не більше п`ятдесяти метрів. Чорноморська афаліна стрімка і високошвидкісна риба, яка досягає в воді швидкості до сімдесяти кілометрів за одну годину. Її руху дуже різноманітні як в горизонтальному, так і у вертикальному напрямках. Крім іншого, це тварина дуже добре володіє своїм тілом, вистрибуючи з води як на батуті і знову ховаючись в надрах морської безодні.

Зовнішній вигляд, характер і тривалість життя чорноморської афаліни

Стрибки у водуАфаліни мають дуже веселим характером, а їх повітряні стрибки - це результат не тільки азарту або мисливських прийомів, але і природна натура, яка подібна до бурхливого вулканів, що викидалися величезний заряд енергії в рідній морської стихії. Слід зауважити, що Чорне море має характерні відмінності від інших водних басейнів. Це полягає в тому, що не дивлячись на свої глибини, мешканці цієї безодні воліють перебувати тільки в верхніх шарах чорноморського простору.

Справа в тому, що на глибині понад 150 метрів, сильно насичена сірководнем вода ускладнює життєдіяльність багатьох морських мешканців. І навіть дайвери не завжди ризикують спускатися нижче відповідної глибинної відмітки. А тепер трохи про зовнішні особливості чорноморської афаліни:

  • У довжину цей дельфін може досягати 2,5 метра при вазі до 140 кілограмів.
  • Забарвлення верхньої частини темно-бурий, а нижній - білий або світло-сірий.
  • Чорноморська афаліна володіє досить великою кількістю зубів. У верхній щелепі їх може бути до 28, а в нижній від 19 до 25. Знаходяться зуби на щелепах пилообразно. Їх діаметр біля коріння становить 8-10 мм, а довжина доходить до трьох сантиметрів.

Тривалість життя афаліни в неволі чверть століття, хоча в природному середовищі ця тварина може доживати і до 50 років. Статевої зрілості вона досягає на п`ятому чи шостому році життя.

самка виношує свого дитинчати майже рік, викармлівая його молоком до шести місяців. Але навіть, коли він сам починає здобувати собі ракоподібних, рибу та інших морських тварин, які становлять їжу афалін, мати все одно продовжує підгодовувати своє дитя молоком.

Фізіологічні особливості чорноморської афаліни

  • Як і інші китоподібні тварини, афаліни не мають вовняний одежинки. Шкіра у них гола, товста і гладка на дотик, схожа на мокру надувний гумовий човен. Лише місцями можна відчути легку шорсткість.
  • Миролюбна тварина - дельфінмордочка афаліни дивно симпатична з відкритим ротом і як ніби завжди усміхнена. Весь її зовнішній вигляд говорить про хорошу пристосованості до проживання в морських просторах:
  • Тіло гнучке, струнке і подовжене.
  • Високий спинний плавник має глибокий виріз в задній частині, і тварина їм користується як кермом при плаванні.
  • своєрідними гребними веслами є грудні плавці, які дозволяють здійснювати чорноморської афаліни складні маневри не тільки на водній поверхні, але і в морських глибинах, куди вона може пірнати до 175 метрів, проводячи близько 15 хвилин під водою в пошуках їжі.
  • Тулуб афаліни звужується до кінця, закінчуючись парної лопатою, яка міцно з`єднана з хвостовим стеблом і служить основним штовхає органом. За рахунок нього тварина стрімко рухається вперед. Завдяки йому афаліна може регулювати швидкість і напрямок свого руху.
  • Очі у цієї тварини невеликих розмірів, а зір досить слабке, але це абсолютно не заважає їй добре орієнтуватися в темних морських глибинах. Досягається це за рахунок дивовижною природною акустичної системи, яка порівнянна зі своєрідним ехолотом. Перебуваючи у воді, чорноморська афаліна здатна видавати характерні скрипучі звуки різної частоти. Такі сигнали подаються дельфінами в певному ними напрямку за допомогою складної «апаратури», вмонтованої природою в область голови. Відбиті звукові сигнали від предметів моментально уловлюються слуховим апаратом тваринного як гідролокатором, завдяки якому дельфіни прекрасно орієнтуються навіть у темних водних просторах.

Дельфін афаліна Розмноження і поява потомства

Поява потомства у дельфінаПри спарюванні дельфіни притискаються животами один до одного. Було відмічено, що процес спарювання відбувається не завжди для продовження роду, іноді це трапляється і для задоволення. Вагітність триває близько року, і народжується зазвичай одне дитинча або в рідкісних випадках два.

Новонароджене дельфінёнок має масу до дванадцяти кілограмів і зростання близько метра. Цікавим є той факт, що з`являється він на божий світ вперед хвостом. А після цього відповідального моменту він робить перший вдих, наповнюючи свої легені повітрям, хоча силоньок ще замало, адже народився він під водою, та й орієнтується в новому середовищі ще слабо. Ось тут настає не менш відповідальний момент, коли потрібен чіткий контроль з боку дорослих особин, інакше малюк може легко задихнутися і захлинутися. Хоча природа сама передбачила всі ці моменти і ніяких особливих складнощів у афалін в процесі народження дитинчат не виникає.

Це компанійські морські тварини, які живуть дружними табунцями, зграйками і групами до 10 голів, хоча часто збираються цілими «загонами» до п`ятдесяти особин. Ось такими веселими компаніями афаліни борознять морські простори, розвиваючи при цьому досить непогану швидкість, яка може досягати п`ятдесяти кілометрів на годину. Хоча вся увага відразу перемикається в інше русло, якщо буде помічено передпологовій стан будь-якої самі.

У зграї або Табунки негайно починається ділової переполох. Породілля відразу потрапляє в поле особливої ​​уваги і турботи своїх побратимів, які стежать за процесом появи потомства, щоб в потрібний момент надати необхідну допомогу. В середньому це таїнство триває півтори години, і як тільки пуповина обривається, мати і її «подружки» моментально стають «повитухою». Вони швидко піднімуть новонародженого малюка до поверхні води, щоб він зробив свій перший вдих, ковтнувши свіжого морського повітря.

Протягом першого місяця після народження малюк чорноморської афаліни тримається до материнського тіла майже впритул, а потім поступово починає самостійно освоювати найближчі околиці. Він віддаляється на певну відстань від своєї матері, хоча зорової зв`язку при цьому намагається з нею і з загальною групою дельфінів не втрачати. Іноді малюки об`єднуються теж в групи, щоб разом побігати і пограти.

Дресирування і взаємини з людиною

Дитинча афаліни біля мамиАфаліни дуже слухняні і добрі істоти, які легко піддаються дресируванню. При наявності просторого басейну і відповідному догляді за ними вони можуть досить довго прожити в умовах неволі. Серед ссавців тварин чорноморська афаліна володіє дуже гарною «кмітливістю».

Однак, в поведінці цих тварин ще багато незрозумілого і загадкового для нас. При спілкуванні з ними спочатку охоплює дивне відчуття, ніби спілкуєшся з якимось розумним, але мовчазним істотою.

Якщо присісти на край водоймища, щоб поспілкуватися з цим розумною твариною, дельфін, помітивши, вас обережно загальмує, висуне з води свою усміхнену морду і потягнеться до вас. У надії отримати ласощі він буде обмацувати носом долоні, а коли побачить бажане обережно візьме його, як домашній пес і проковтне запропоноване. А якщо частування припаде до смаку, то становищем голови проситиме повторення. Афаліни дуже добре відгукуються на свої клички і варто їх покликати на ім`я, як вони виявляються тут як тут.

За останні роки з-за зниження кормових ресурсів афаліни, з огляду на те, що в морі збільшилася кількість отруйних речовин спостерігається значне зниження її чисельності. Забруднення навколишнього середовища і морських басейнів негативно позначається на життєздатності всієї популяції цих миролюбних і життєрадісних дельфінів.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

» » Чорноморська афаліна характерні особливості виду