Все про білу чаплі: яка вона, ця граціозна птах?

Навколишнє середовище білої чапліВелика біла чапля - птах, знайома всім з дитинства. Ці птахи граціозно стоять на одній нозі (і навіть легко примудряються спати в цій незручній позі!), Живуть на болоті, харчуються рибою, жабами та іншими дрібними представниками болотної фауни. Ось, мабуть, і все, що відомо більшості людей про цього птаха. Насправді велика біла чапля - дуже цікава птиця. Птахи не тільки проживають в дикій природі

, але і успішно живуть в неволі - в умовах зоопарку. Спостерігати за ними можна нескінченно. Ці великі білі птахи, незважаючи на свою висоту, дуже красиві і граціозні.

Велика біла чапля: середовище проживання

Велика біла чапля проживає в країнах з теплим помірним і тропічним кліматом:

  • розмноження чапліУ Південній і Південно-Східній Європі;
  • У Південно-Східній Азії;
  • У Канаді і Сполучених Штатах Америки;
  • У тропічних країнах Південної Америки;
  • У Південній Африці;
  • В Австралії;
  • У Новій Зеландії.
  • Мешкає по берегах різноманітних водойм як солоних, так і прісних. Цю птицю можна часто зустріти як на березі моря, так і в лісовій болотистої місцевості. Найбільш часто ці птахи вибирають для проживання такі місця, як:
  • Низини з болотистою місцевістю;
  • Річкові берега;
  • Гирла річок;
  • Озера з прісною або солоною водою;
  • Тропічні мангрові зарості;
  • Землі сільськогосподарського призначення;
  • Відкрита місцевість з сільськогосподарськими насадженнями;
  • Плантації рису (в країнах Південно-Східної Азії);
  • водостічні канави.

Більшу частину свого життя цей птах проводить у воді. Але, коли приходить пора добувати собі їжу, птах переміщається на сушу або виходить з глибини на мілководді, так як риба і дрібні тварини, якими харчується велика біла чапля, проживають недалеко від берега.

Особливості зовнішнього вигляду

Чапля - затята, помітна птах, висота найбільших особин складає трохи більше метра. Розмах крил може сягати півтора метрів. Дорослі особини обох статей важать близько кілограма. Розміри самців зазвичай більше, ніж розміри самочок.

Характерні зовнішні ознаки цієї прекрасної птиці:

  • Як харчується біла чапляЧисто білий, без сірого відтінку, колір пір`я;
  • Прямий дзьоб видатної довжини жовтого кольору, з його допомогою птах здобуває собі прожиток;
  • Довгі лапи темно-сірого кольору;
  • Довгі сірі пальці;
  • Довга шия, вигнута у формі латинської букви S .

Хребет у тварини влаштований таким чином, що вона може легко витягати і втягувати шию. Вона часто використовує це вміння під час полювання. Хвіст у білій неї дуже короткий, в формі клина. До зими у птахів виростають довгі пір`я білого кольору, які знаходяться збоку і за хвостом. Коли настає шлюбний період, це пір`я зменшуються в розмірах, дзьоб змінює свій жовтий колір на оранжевий, а вуздечка стає зеленою. На відміну від інших різновидів чапель, хизуються з пишним чубчиком на маківці, голова великої білої чаплі абсолютно гладка. Візуально самці і самки практично не відрізняються один від одного, за винятком розмірів.

особливості харчування

Велика біла чапля - це хижий птах, і левову частку її раціону в зв`язку з цим становить тваринна їжа з високим вмістом білка. В основному, птах харчується дрібною живністю, яка мешкає по берегах річок (морів) і на мілководді, недалеко від берега. Унікальна будова хребта дозволяє їй швидко повертати шию в різні боки і легко заставати дичину зненацька. Про це, а також про характерній позі великої білої чаплі, йдеться в одному дитячому вірші:

«Ну-ка, цаплюшка-рибалка, покажи нам свій улов! Покажи, як ти в річці на одній стоїш нозі! ».

Основні складові щоденного раціону:

  • Які звички у чапліЖаби і жаби;
  • Змії (отруйні та безпечні для людини);
  • Дрібна річкова і морська риба;
  • Річкові раки;
  • Морський планктон;
  • Дрібні річкові гризуни (дитинчата бобра, видри, ондатри);
  • цвіркуни;
  • Морські та річкові клопи, таргани;
  • коники;
  • метелики.

Одним словом, ця красуня їсть все, що рухається і проживає недалеко від берега. Вона вважає за краще живу їжу, так як у птиці спрацьовує мисливський інстинкт, коли вона бачить рухому здобич.

Вони не примхливі і їдять те, що попалося на полюванні. експерти відзначають, що стійка на одній нозі - один з найбільш ефективних способів полювання великої білої чаплі. Коли птах стоїть на місці, їй вдається зловити більше дичини, ніж під час повільного руху.

особливості поведінки

Велика біла чапля відрізняється плавністю рухів і своєрідною грацією. Птахи виходять на полювання вдень або ввечері. Полюють вони, як правило, невеликими групами, але можуть промишляти і поодинці. Днем птиці сплять, а вночі сплять. Чапля - забіякувата і агресивна птах. Птахи часто б`ються за ласі шматки, ображають тих, хто менше за розміром, і безстрашно вступають в бійку з рівними собі.

Незважаючи на те що в болотистій місцевості, як правило, не бракує в різного роду живності, боротьба за їжу серед чапель - не рідкість. перемагає найсильніший. Птахи плавно літають, розвиваючи швидкість в середньому від тридцяти до п`ятдесяти кілометрів на годину. Все залежить від віку і фізичного стану птиці. Якщо поруч немає їжі, чапля може полетіти на промисел, на відстань до двадцяти кілометрів. Під час польоту велика біла чапля згинає голову у формі латинської букви S .

Коли приходить пора шлюбних ігор, кожна чапля люто захищає свою територію. Чаплі не є однолюбами, вони змінюють партнерів кожен сезон. Деякі колонії чапель круглий рік проживають на своїй території, а деякі колонії з настанням холодів переміщаються в більш теплі місця неподалік. Є й такі чаплі, які, подібно до перелітним птах, з настанням кінця осені - початку зими відлітають досить далеко. Все залежить від клімату, в якому проживає конкретна популяція великої білої чаплі, а також від фізичного стану птахів, їх віку. Але все-таки більшість чапель не відлітають далеко, а промишляють в межах своєї території.

Шлюбні ігри і розмноження

Красива Бєлай чапляКоли чаплі виповнюється рівно два роки, вона вступає в період статевої зрілості. Приходить пора створювати сім`ю. Зазвичай велика біла чапля «одружується» тільки на один сезон. Дуже рідко, але все-таки буває, коли з настанням наступного сезону колишні «подружжя» повертаються один до одного. Вони в`ють гнізда великими групами. За рік самка чаплі висиджує яйця тільки один раз. У країнах з помірним кліматом шлюбний період зазвичай настає в кінці весни - початку літа, коли немає проблем з добуванням їжі. В умовах тропічного клімату чаплі можуть спаровуватися і взимку, і восени.

Шлюбні ігри великої білої чаплі надзвичайно красиві. Ці високі, на вигляд досить незграбні птахи просто перетворюються. Вони стають граціозними, красиво витягають шию, а самці люто б`ються за увагу сподобалася самі. У цей час у чапель з`являються спеціальні, так звані, «шлюбні» пір`я. Шкіра навколо очей набуває зеленуватий відтінок, дзьоб стає з жовтого помаранчевим, кінчик дзьоба темніє. Коли самка відклала яйця, дзьоб так і залишається помаранчевим до тих пір, поки «шлюбний» період не закінчиться.

Щоб привернути увагу самі, самець великої білої чаплі виконує характерний ритуальний танець. Коли пара створена, починається будівництво гнізда для виведення потомства. Зазвичай чаплі будують гнізда з різноманітних природних матеріалів. У хід йдуть дощечки, гілочки, прутики, дрібне сміття. Для того щоб пташенятам було тепло в гнізді, чаплі додають туди пух і пір`я. Коли чаплі збирають будівельний матеріал для свого «дому», вони часто запозичують все необхідне у сусідів, це звичайна практика.

Самка відкладає яйця і висиджує їх. Незабаром народжуються пташенята. На самому початку пташенята голенькі, безпорадні, але швидко ростуть. Серед пташенят розвинена жорстока конкуренція: старші пташенята віднімають їжу у молодших і навіть можуть викинути своїх молодших родичів з гнізда. Можливо, так спрацьовує інстинкт боротьби за виживання. У зв`язку з цим далеко не всі пташенята виживають. Зазвичай виживають лише найстарші і сильні. Приблизно через два місяці пташенята вчаться самостійно літати, але вони ще довго залишаються залежними від батьків. Турботливі батьки продовжують доглядати за своїм потомством до тих пір, поки пташеням не виповниться три-чотири місяці.

Особливості утримання в неволі

Чим харчуються чапліВеликі білі чаплі легко пристосовуються до самих різних умов проживання. Вони невибагливі в їжі, невибагливі до навколишнього оточення. Головне, щоб для них був вільний доступ до будь-якого водоймища і велика кількість їжі тваринного походження, багатої білком. Їх часто містять в зоопарках. Вони легко адаптуються до умов неволі, практично, не хворіють, а тривалість життя істотно не змінюється.

Основні особливості змісту в неволі великої білої чаплі:

  • Птах, що міститься в неволі, має правильно харчуватися. Необхідно забезпечити їжі збалансоване харчування, включаючи різні вітамінно-мінеральні добавки;
  • Переважно містити птахів невеликими групами, так як в природних умовах вони рідко проживають в поодинці;
  • Під час висиджування пташенят самці необхідно надати повний спокій;
  • Коли з`являться пташенята, необхідно стежити, щоб вони не знищували один одного в бійках за їжу.
  • Завдяки своїй красі, граціозності, ошатному білому оперення велику білу чаплю можна зустріти практично в будь-якому зоопарку. Як правило, птахів містять в невеликих вольєрах з вільним доступом до штучного водоймища. У водойму запускають рибу, схожу на те, якою харчуються птахи в природних умовах. Годування здійснюється кілька разів на день, в один і той же час, за встановленим раціону. Крім того, вона здобуває собі їжу самостійно, здійснюючи полювання на берег водойми. Коли настає шлюбний період, птахам необхідно надати матеріали для будівництва гнізда, а також потрібно забезпечити комфортну температуру, достатню для успішного висиджування пташенят. При дотриманні всіх цих умов у чапель буде велика тривалість життя, а відчувати себе вони будуть так само комфортно, як і в природних умовах.

Біла чапля ареал проживанняВелика біла чапля - дійсно унікальна птах. Вона відрізняється надзвичайно красою оперення, своєрідної грацією, цікавим поведінкою. Ця красуня виконує роль річкового або болотного «санітара», зменшуючи зайва кількість шкідливих комах і плазунів. На даний момент популяція цих птахів значно скоротилася в зв`язку з масовим осушенням боліт і висиханням природних водойм. У зв`язку з цим ці унікальні створення потребують захисту і охорони. Побачити велику білу чаплю в природних умовах - рідкісна удача.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

Екзотичні птахи: види і опис фото

Екзотичні птахи: види і опис

Тропічні птахи завжди викликали підвищений інтерес як серед учених-орнітологів, так і серед звичайних любителів живої…

» » Все про білу чаплі: яка вона, ця граціозна птах?