Чайка озерна: перелітний птах чи ні?

Чайка озерна відлітає взимку на південьЗвичайна річкова чайка або озерна чайка (лат. Сhroicocephalus ridibundus) - представник сімейства чайкових загону ржанкообразних. Ареал проживання озерної чайки - східне узбережжя Канади і материк Євразія. У птахів, що мешкають на заході Європи, осілий спосіб життя, інші в зимовий період відлітають в південні райони. Птахи, які живуть на території Канади також на зимівлю переміщуються на південь від.

Річкова чайка - гніздодля гніздування озерні чайки вибирають ставки, заплави, дельти річок і озера. Воліють мілководді з густими заростями чагарників і островами, часто розташовуються на березі моря або вибирають для життя спокійні затоки і тихі бухти, так як не люблять постійне відкритий простір. Зазвичай птиці облюбовують широкі дельти і морські береги повноводних річок, що відрізняються великими розмірами.

Озерна чайка - галаслива птах. Її крик скрипучий, схожий на розкотисте «к`яррр», Що повторюється кілька разів, підтверджує активну поведінку. Також для неї характерні «квохтанье», «нявкання» і різкі сигнали «кек», що нагадують людський сміх.

У Росії цілі колонії річкових чайок, розмір яких може бути в кілька тисяч, можна побачити влітку на прісноводних водоймах. Зазвичай птиці селяться поблизу харчових звалищ і великих міст.

Зовнішній вигляд озерної чайки

За своїми розмірами озерна чайка поступається іншим представникам сімейства чайкових. У довжину тіло птиці досягає від 38 до 44 см. Розмах крил досягає 94 - 105 см. Вага дорослої особини становить 250 - 350 грам.

Забарвлення пір`я чайкиУ озерних чайок є особливість: на передній частині крила розташована широка біла смуга, а на задній - чорна. У літню пору голова до самого потилиці шоколадно-коричневого кольору, світлі кольори сильно контрастують з темними, чітко видно, як очі оточені білим тонким кільцем, дзьоб темно-червоного кольору трохи зігнутий, на подклювье можна розгледіти яскраве червоне пляма.

Переважно забарвлення оперення біло-рожевий, проте базовий колір крил вважається сірим. Кінцівки такої ж кольору, що і дзьоб. У зимовий час голова стає чистого білого кольору, з яскраво вираженими темно-коричневими плямами з боків.

молоді особини мають сіро-бурий колір голови і тулуба. На їх крилах можна побачити велику кількість рудих і бурих плям. Дзьоб і кінцівки у них темно-жовтого кольору, хвіст з темно-коричневою смугою.

Спосіб життя озерної чайки

Чайка річкова - дорослі птахи і яйцяГніздяться річкові чайки колоніями, часто в одному місці з іншими птахами сімейства чайкових- річковими білокрилими або чорними крячки. Для побудови гнізда використовують різні навколоводних рослини, часто стебла очерету. У кладці зазвичай знаходяться оливкові або охристі яйця з плямами від 2-х до 3-х штук. Кладки починаються в кінці травня і тривають до середини літа. Насиживают яйця самки близько місяця (21-25 днів). Молодих пташенят вигодовують турботливі батьки до трьох тижнів, після чого вони самостійно починають літати.

харчування

Чайка озерна на полюванніРаціон птахів різноманітний. Харчується річкова чайка комахами і безхребетними (бабками, жуками, їх личинками, дощовими черв`яками і ін.), А також ягодами, насінням, рибою, дрібними гризунами і харчовими відходами.

Комах в основному ловить в польоті, а решті корм видобуває на суші і з поверхні води.

Поведінка і добова активність птахів

Активна озерна чайка постійно, і вдень, і вночі, в тому числі в період размноженія- мігрує також, і в нічний час, і в денний. Відзначається два піки активності птиці - це ранній вечір і ранок. На заході Європи в місцях зимових ночівель птахів скупчується до 100 тисяч особин.

особливості розмноження

Наречені озерні чайкиОзерна чайка приступає до розмноження у віці від 1-го року до 4-х років, причому самка має тенденцію більш раннього відтворення.

Гніздяться чайки змішаними колоніями. Місця розташування колоній при відсутності несприятливих факторів бувають постійними і здатні зберігатися кілька років. Перелітні птахи прилітають до місць гніздування набагато раніше, ніж розкриваються водойми і з`являються перші проталини. Найчастіше це відбувається в кінці березня або середині квітня.

Після прильоту озерні чайки тримаються близько один до одного і кочують у пошуках корму. В цей весняний період яскраво-виражено їх демонстративна поведінка, самець з криками переслідує самку в повітрі, витягаючи при цьому голову вперед. У момент формування пари самка пригинає свою голову, випрошуючи, таким чином, корм, а самець годує її.

Чайка - гніздо і три яйцяДля побудови майбутнього гнізда птахи вибирають важкодоступне для хижаків місце - топку сплавніну, трав`янистий острів, торфовище, низину болота, іноді на прибережному лузі. Під охороною територія навколо гнізда становить близько 47 см, відстань між гніздами в щільних колоніях від 50 см і до декількох десятків метрів в колоніях розріджених.

Кладка яєць доводиться на 1-3 яйця, в разі втрати здійснюється повторна кладка. Розмір яєць становить 41-69 см х 30-40 мм. Насиживают яйця обидва родітеля- час насиджування приблизно 23 - 24 дня.

Якщо в колонії з`явився непроханий гість, починається загальний гучний переполох, птахи починають кружляти біля гнізд, несамовито кричати і поливати порушника послідом.

Як тільки пташенята з`являються на світ, батьки годують їх з дзьоба. У маленьких пташенят тільце покрите вохристо-бурим пухом з чорно-бурими плямами, колір яких дозволяє їм зливатися з навколишнім середовищем. Літати молоді пташенята починають після закінчення трьох-чотирьох тижнів.

линька

У дорослих птахів линька припадає в кілька періодів:

  • Линька у річковий чайкипослебрачная - повна линька, триває з травня до листопада;
  • предбрачная - часткова линька, що змінюються оперенням тулуба і голови, триває з січня до березня, часто затягується до кінця весни;
  • линька в період першого зимового вбрання - часткова, що змінюються оперенням частиною крил, голови і тулуба, триває з липня до грудня;
  • предбрачная линька після першої зимівлі - часткова, що змінює оперення частин крил, центральної пари рульових, голови і тулуба, триває з січня по травень;
  • послебрачная однорічна линька - триває як і послебрачная у дорослих птахів, тільки починається на 25 -30 днів раніше.

міграції

Річкові чайки - міграціяЗалишають гніздові місця озерні чайки відразу після того, як молодих птахи починають літати. Період міграції залежить від місцевих умов, при цьому доводиться в основному на третю декаду червня і триває до початку серпня.

Озерна чайка здатна кочувати після гніздування, особливо це відноситься до птахів, які мешкають далеко від кордону ареалу і мають ненаправленої характер-птахи, що живуть поблизу кордону ареалу мають спрямованість і здатні своїм гніздування розширити ареал.

Віддалені зимівлі у птахів починаються в середині грудня, а в лютому їх число в цих місцях скорочується. На найближчі зимівлі (наприклад, на південному заході Балтики) озерні чайки перебувають в кінці жовтня і залишаються там до листопада, іноді середині березня. Терміни прильоту птахів залежать від весняної погоди, але прилітає озерна чайка завжди раніше.

зимівлі

Зимівля річковий чайкиПтахи, що гніздяться на схід і північ від січневої ізотерми на 2,5 ° С, вважаються мігрантами і прилітають на Британські острови і басейн Середземного моря. Оседли в основному дорослі птахи, а молоді птахи, які населяють проміжні області цієї території - мігранти.

У великій кількості озерні чайки прилітають майже в усі країни Європи, зокрема, де немає льодової обстановки взимку (наприклад, Середземномор`ї, Каспійське море, узбережжя Чорного моря, а також Індійський і Тихий океан, які омивають східні і південні береги Азіатського материка).

В останні десять років озерна чайка стала замовити і на узбережжі Північної Америки: на території, розташованій від острова Ньюфаундленд до Нью-Йорка. Також в Малі і Нігері (перетинаючи Сахару), в країнах південного і східного узбережжя Африки, в Танзанії і Кенії, де чисельність зимуючих річкових чайок пов`язують з кількістю птахів, зимуючих на території колишнього СРСР.

Для чайок, зимуючих на території колишнього СРСР, міграції та зимівлі найбільш точно вивчені у східно-балтійської популяції, яка об`єднує птахів наступних країн:

  • Естонії;
  • Латвії;
  • Литви;
  • Калінінградській області Російської держави.

Ці птахи прилітають на зимівлю на великі території Канарських островів і північно-західні береги Африки, територія, на якій вони прибувають, триває до східного узбережжя Чорного моря-також, це Багамські острови і Каспій.

Птахи в зимовий часНайбільш частими місцями зимівлі даної популяції вважаються: Узбережжі Балтійського моря на заході, яке займає територію до півдня Данії і Швейцаріі- північ східній Німеччині і узбережжі Північного моря, яке включає північний захід західної Німеччини, Бельгії, Нідерландів, північний берег Франції, південь Британських островів, узбережжя Піренейського полуострова- річки і озера всередині континенту (в Німеччині, Угорщині та Швейцарії) - західне Средіземноморье- узбережжі Адріатичного моря на півночі-долину р. За і південь Франції.

Зимівлі в цих місцях досягаються двома шляхами:

  1. Річкова чайка в водіптиці перетинають Балтійське море щодо західного напрямку і, таким чином, потрапляють на південь Швейцарії і Данії, звідки летять до атлантичних і північноморських узбереж Африки і Європи, потім перетинають материк і потрапляють на захід Середземного моря;
  2. птахи летять уздовж берега Балтійського моря на сході, пролітають через Калінінградську область (птиці, що летіли по першому шляху, в цей час знаходяться вже в Данії), після чого потрапляють в Німеччину і Польщу, перетинають материк і потрапляють на територію Адріатичного моря.

Озерні чайки, які гніздяться на півночі Прибалтійського регіону, частіше схильні до першого шляху перельоту, а птахи, що гніздяться на півдні - до другого.

Річкові чайки після перельотуЧайки, що мешкають в центральних областях європейської частини Росії (В областях: Московської, Рязанської, Іванівської та Ярославської) зимують на території від західної частини Франції до Каспію на сході, але їх основні зимівлі - це узбережжі Чорного моря і південно-східне узбережжя Азовського моря, а також узбережжя Югославії, Італії, Греції, Середземномор`я на сході (гирло Нілу, Кіпр, Ліван і ін.), верхня і середня течія Дунаю і Швейцарії.

Чайка шукає прожитокПід час міграції до місць своїх зимівель чайки затримуються приблизно на 2.5 - 3 місяці в нижній і середній течії Дніпра, на Азовському морі, і в низинах Дону, що дає підставу вважати, що у них має місце проміжний переліт.

У річкових чайок із Західного Сибіру і Казахстану зимівля проходить на Каспії і берегах Аравійського моря і Перської затоки. Кільцюванням проходить зимівля камчатських річкових чайок в Японії.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

» » Чайка озерна: перелітний птах чи ні?