Опис короткоухая слонячого стрибунки

стрибункаКороткоухая слонячий стрибунка (Macroscelides proboscideus) також відомий і під іншою назвою - слон-землерийка

. Все завдяки довгому тонкому і рухливому носі, який робить маленьке створіння схожим на мініатюрного слоника.

Як можна здогадатися, відноситься звірок до сімейства слонові землерийки, одноосібно займаючи нішу роду короткоухих стрибунок. Спочатку їх ділили на два підвиди: proboscideus і flavicaudatus, останній з яких зараз є самостійним.

Зовнішній вигляд

характеристикаТільки поглянувши на цього маленького звірка, можна мимоволі задатися думками про те, які ж часом дивовижних істот створює природа. Незважаючи на «велику» приставку до свого імені, короткоухая слонячий стрибунка є найменшим представником сімейства слонові землерийки. Розміри його тіла не досягають більше 12-13 сантиметрів, не рахуючи хвоста. Який, навпаки, відрізняється значною довжиною, нерідко що дорівнює самому бичка: від 9 до 14 сантиметрів.

Сам зовнішній вигляд не сильно різниться з іншими слонові землерийки, за винятком головною відмінною риси - носа. Саме завдяки своїй дивній витягнутої мордочці, яка закінчується довгим, схожим на хоботок, носиком, вони отримали назву слонових стрибунок. Короткоухих вони теж неспроста: вушка у них маленькі і, на відміну від представників свого сімейства, сильно закруглені.

Плями навколо очей, часто зустрічаються у різних стрибунок, у цього виду відсутні. Густа і м`яка шерсть має подвійний забарвлення. І якщо позиками найчастіше біле або сіре, то верхня половина тіла може мати кілька кольорів, залежно від конкретного місця проживання:

  • жовтуватий або жовто-оранжевий,
  • сірий,
  • світлий бурий,
  • «Брудний» жовтий,
  • пісочний,
  • темно-сірий, наближений до чорного.

Навколишнє середовище і популяція слонячого стрибунки

Умови життяПриродне місце існування стрибунців - посушлива Африка. Переважно південна половина материка, територія Намібії і частково - Ботсвани. Загальна їх площа сягає півмільйона квадратних кілометрів. При цьому найчастіше вони зустрічаються саме в тих районах, які практично не були схильні до впливу антропогенних факторів, віддаючи перевагу пустельній місцевості з рідкісними трав`янисто-чагарниковими заростями.

Цікаво, що через сильну неуважності популяції по великій області в 1996 році стрибунки були помилково занесені в список Червоної книги, як один з вразливих видів. Але вже через 7 років вчені переглянули своє рішення, замінивши статус звірка на звичайний: «нічого не загрожує». І на даний момент єдина небезпека, що створює несприятливий вплив на розселення цих тварин, полягає в природному опустелювання займаної області.

Поведінка, спосіб життя і харчування

По поведінці своєму стрибунців можна сміливо назвати справжніми одинаками - один такий звір, незважаючи на свої дуже малі розміри, займає територію близько одного квадратного кілометра і більшу частину свого життя намагається не перетинатися зі своїми родичами. Лише тільки на час шлюбного періоду короткоухих стрибунки можуть відправитися на пошуки своєї «другої половинки».

Більшість короткоухих стрибунок воліють денний спосіб життя сутінкового або, тим більше нічного. Причому спекотне африканське сонце цього ніяк не перешкоджає: навпаки, ці звірята люблять вибиратися зі своїх укриттів в особливо спекотний полудень, щоб поніжитися під сонячними променями або побарахтаться в гарячому піску, приймаючи пилову ванну. Змінити свої звички і почати проявляти активність ввечері або вночі їх можуть змусити хіба що природні вороги, серед яких виділяються хижі птахи.

Основу раціону самого стрибунець складають:

  • найрізноманітніші комахи,
  • маленькі безхребетні.

Найбільше тваринкам подобаються мурахи і терміти, але в голодні часи вони також будуть не проти покуштувати і рослинної їжі: корінців, ягід або пагонів зовсім молодих рослин.

Якщо ж говорити про житло або притулок, то тут слонові стрибунки вкрай невибагливі і трохи ліниві, тому що воліють тулитися в порожніх «будинках» інших гризунів. Але навіть якщо такий не знайшлося, не біда! Слон-землерийка без особливих зусиль здатна самостійно вирити собі житло, особливо коли під ногами її знаходиться м`яка піщаний ґрунт.

Розмноження і дитинчата стрибунок

популяціясезон розмноження починається в кінці літа або початку осені, потрапляючи на серпень-вересень. Вагітність триває в проміжку 50-60 днів, після яких самка народжує двох або, що відбувається набагато рідше, одного дитинчати. При цьому спеціальних місць або гнізд для народження свого майбутнього потомства вони не влаштовують.

Маленькі короткоухих стрибунці народжуються розвиненими і вже через пару-трійку годин здатні пересуватися і вивчати простір. Але повністю самостійними їх назвати не можна, т. К. Їм, як і всім ссавцям, перший час необхідно харчуватися материнським молоком. Перше годування відбувається відразу ж після появи дитинчат на світло. Всі наступні - переважно вночі.

Тут варто відзначити, що самка більшу частину часу поводиться так, ніби у неї немає потомства. Самець і зовсім забуває про їх існування, тоді як самі дітки мирно сидять в знайденому ними ж укритті, зрідка вибираючись назовні для дослідження місцевості. Лише до кінця дня лінива мама згадує про свої батьківські обов`язки. За ніч вона може погодувати своїх малюків 3-5 разів. Але в міру дорослішання потомства їх кількість швидко скорочується до одного на добу. А вже на 16-20 день підросли стрибунки залишають рідну нору і починають самостійне життя.

Утримання в неволі

Короткоухих слонові стрибунки не належать до популярних домашніх улюбленців. Та й взагалі до домашніх в принципі. Вони не пріручаеми і навряд чи їх можна відшукати в зоомагазині. Швидше за все, що бажає завести собі такого звіра людині доведеться звертатися в один із зоопарків, які займаються їх розведенням. А таких теж небагато. Не кажучи про те, що розбирається в звичках тваринного фахівець почне відмовляти від подібного придбання.

Незважаючи на зовнішню схожість з гризунами, містити у себе вдома таке «чудо» досить складно, а ще складніше - почати їх розводити. Труднощі ці в першу чергу пов`язані з аскетичним способом життя звірка, харчування комахами і специфікою самого змісту.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

Найменші тварини в світі фото

Найменші тварини в світі

На Землі можна зустріти безліч тварин, які дивують кожної людини своїми розмірами, зовнішніми особливостями і…

» » Опис короткоухая слонячого стрибунки