Порода птиці звичайний гоголь

Порода птиці гогольГоголь звичайний

- це птах родини качиних, володіє великою округлою головою, коротким дзьобом і чорно-білим оперенням. Мешкає в зоні лісів, на півночі Євразії. Гніздяться ці птахи в дуплах дерев, або на берегах лісових водойм. Під час розмноження птах гоголь тримається в тінистих районах. Самки відкладають від 5 до 13 яєць. Відрізняються від інших качок тим, що рідко утворюють зграю, вчасно гніздування, однак, формують маленькі групи.

Зимують качки на морських узбережжях або біля берегів великих водоймах. Харчується птах часто дрібними безхребетними тваринами, а також комахами.

Зовнішній вигляд самця

Качка гоголь має кремезну форму тіла, і коротку шию. Довжина тіла становить 42-50см, розмах крил 65-80 см. Самці мають більшу вагу ніж самки, маса їх тіла становить від 750 грам до 1.2 кілограма. Маса самок трохи менше, і становить від 500 грам, до 1 кілограма.

Птахи мають загостреним тім`ям, через це голова має обрис трикутника. Короткий дзьоб, розширюється до основи, і звужується до носу.Самци в шлюбному забарвленні, мають чорного кольору оперення голови, з зеленими відливами під очима, а біля основи дзьоба біла пляма.

Для самців качки гоголь характерні риси:

  • Округла голова, тебе загострено.
  • кремезне статура.
  • Дзьоб короткий, з чорним забарвленням.
  • Очі жовтого кольору.
  • Груди, черевце і боки білі, на плечах чорно-біла косиця. Велика частина спини і хвоста має оперення чорного кольору.
  • Крила бурі. Ноги помаранчеві, з перетинками.

Зовнішній вигляд самки

Самки качок гоголь виглядають менш контрастно, в забарвленні переважають бурі і сірі відтінки.

  • звичайний гогольГолова темно-коричнева.
  • Очі білі, або блідо-жовті.
  • Дзьоб темно-сірий. У підстави і вершини можуть бути жовті смужки на дзьобі.
  • Верхня частина тулуба забарвлена ​​в сірий колір, нижня в білий. Крила аспідного кольору.
  • У порівнянні з самцями, ноги у самок більш бліді.

Влітку, самець може бути схожий з самкою, однак, він зберігає свої ознаки відмінності. Молоді птахи не відрізняються від дорослих самок, вони мають бурий колір очей.

Птахів можна розділити на 2 підвиди, які відрізняються один від одного розміром і довжиною дзьоба.

  1. Євразійський "B. c. Clangula".
  2. Американський, більший "B. c. Americana".

Існує також і "монотіпічний" вид, утворений при змішуванні двох підвидів, американського та євразійського.

розмноження

У віці двох років, гоголь качки досягають статевої зрілості. Утворюються пари в період зимової міграції. Однак, самці і самки, часто зимують в різних областях, і тому безліч птахів залишається без пари до початку весняного перельоту.

В місце для гніздування, гоголі прибувають маленькими групами, або парами. Іноді вони прибувають, коли водойми ще замерзлі. Тоді птахи тримаються на потаявшіх калюжах, і чекають розтину водойми. Селезні поводяться демонстративно перед самками, вони витягують шию вперед, потім різко закидають голову до спини, і задирають дзьоб до неба. Піднімають бризки води, б`ючи по поверхні водойм лапами.

Гоголь гніздуваннягніздування відбувається парами, на початку квітня або травня. Для гнізда використовуються дупла дерев, на висоті до 15 метрів, переважно вибирають робити гнізда недалеко від води. Дерева, які стоять на відкритих ділянках, мають переваги для гніздування Гоголів. Вони використовують природні порожнечі в стовбурі, а також охоче займають покинуті гнізда інших птахів.

Рідко селяться на землі, в таких ситуаціях качки гоголь займають нори зайців, селяться в пустотах пнів або влаштовують житло між країнами деревьев.Свів одне гніздо, особини птахів можуть займати і використовувати його десятиліттями. Дно гнізда встеляється трухою дерев, корою, пухом який качки вищипують зі свого тіла.

кладка яєць

Кладка яєць становить від 5 до 13 штук. Яйця мають буро-зелений або зелені відтінки. Бувають ситуації, коли в одне гніздо відбувається кладка двох качок, тоді кількість яєць може бути більше 20 штук. Однак це найчастіше призводить до загибелі потомства, так як воно залишається без нагляду або розкрадається хижаками.

Яйця качки великі, мають розмір 52-67 мм. Квочка висиджує яйця після кладки останнього, і продовжує протягом одного місяця. Самка висиджує яйця самостійно, іноді залишає гніздо для пошуку їжі, але перед цим, прикриває яйця пухом. Однак, останні 10 днів перед народженням пташенят, самка не залишає гнізда вона, насиджує яйця забезпечуючи їх теплом.

Селезні знаходяться поруч з самкою в перші 7-10 днів, а після залишає її назавжди, і відлітають в місця для сезонної линьки. пташенята після появи на світло мають чорно-білим забарвленням. Вони обсихають протягом доби, а потім, розправивши крила, вистрибують на землю, і я йду в воду за матір`ю.

Каченята віком 2 тижнів можуть добре пірнати, і добувати собі корм. Вони можуть перебувати вже без нагляду, проте, літати вони навчаться у віці 57-66 днів.

харчування

Основний раціон складають безхребетні, що живуть на дні водойм. Качка, пірнає на дно, досягає глибини до 4 метрів, здатні проводити під водою більше однієї хвилини, після чого спливають з спійманої здобиччю.

Влітку раціон зміщується в бік вживання комах, і личинок таких як:

  • ручейник.
  • метелики.
  • водяні жуки.
  • мошки.
  • клопи.
  • бабки.

Взимку, вживають в їжу ракоподібних та молюсків. Якщо видається можливість, їдять дощових черв`яків, дрібну рибу. Восени в їжу йдуть насіння, коріння і їстівні частини різного роду водних рослин.

міграція

Переліт птахів гогольВелика частина, представників качок гоголь, мають кочовий спосіб життя. Тільки деякі представники, що мешкають на північному заході Європи, ведуть осілий спосіб життя.

Зимують зазвичай на південь або захід від місця гніздового ареалу, в літоральної смузі біля моря, на берегах великих водойм, озер і річок. Часто селяться поруч з людиною, у штучних водосховищ, однак, відбувається це в місцях, де люди не перетинаються з птахом.

Популяції, що живуть в північних областях, на зимівлю невигідна переселяються до мору. Більшість Європейських птахів, зимівлю проводить на Балтиці у Північного моря, на берегах Данії та Нідерландів. Також, їх можна зустріти уздовж узбережжя Великобританії і Ірландії, з південних країн селяться на берегах Греції і у чорного моря.

На Далекому Сході, місце для зимівлі птахи вибирають у незамерзлих водойм, а також у японських островів. Качки гоголь зустрічатися також і в районі Мексиканської затоки, в долині річок Міссісіпі.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

Екзотичні птахи: види і опис фото

Екзотичні птахи: види і опис

Тропічні птахи завжди викликали підвищений інтерес як серед учених-орнітологів, так і серед звичайних любителів живої…

Яка птах найшвидша у світі фото

Яка птах найшвидша у світі

Жоден представник тваринного світу не може похвалитися такою швидкістю пересування, як птиці. Вони є найшвидшими…

» » Порода птиці звичайний гоголь