Як виглядає і чим харчується птах сокіл

Як виглядає сокілНайбільшого поширення серед хижих птахів в світі отримали соколи. Їх граціозна назва походить від слова falx, що в перекладі означає "серп". Це назва обумовлена ​​своєрідною формою крил, яку можуть приймати вони під час польоту. Завдяки таким клиноподібним крил соколи здатні спритно маневрувати і домагатися неймовірно високій швидкості в пікіруючому польоті.

Вчені довели, що загін соколобразних містить 12 пологів і близько 60 видів. До цього загону можна віднести і найменшу хижого птаха під назвою карликовий сокіл (розмір якого від 15 до 19 см і вага до 35 грамів) і великого хижака - сокола-сапсана. За оцінками фахівців, це найшвидше жива істота в світі. У пікіруючому стрімкому польоті сокіл-сапсан здатен розвивати швидкість до 322 км / ч. Правда, в горизонтальному польоті він поступається за швидкістю стрижа.

Виявивши здобич під час полювання, сокіл займає положення над жертвою і під прямим кутом пікірує вниз дуже стрімко, при цьому вдаряє видобуток притиснутими до тіла лапами по дотичній з такою силою, що вона гине миттєво.

Ще з часів Київської Русі саме сапсана називали соколом. І тільки набагато пізніше цей вид отримав сучасне, більш масштабне значення. Але навіть і зараз кажучи про соколів, люди мають на увазі сапсанів.

Види хижих птахів

Денних хижаків, що відносяться до соколиним, умовно ділять на кілька етнічних груп:

  • боривітри - невеликі рудуваті пташки з темним малюнком;
  • чеглоки - добре складені великі птахами з темно-сірим оперенням;
  • великі соколи - в деяких випадках розмір їх можна порівняти з розміром яструба.

Житла і гніздування

Чим харчується птах сокілСапсан здатний здійснювати перельоти по всій земній кулі, тому майже всюди можна зустріти цих пернатих хижаків. Зазвичай цей птах для проживання вибирає місця, де дуже мало впливу діяльності людей. Улюбленими місцями проживання вважаються скелясті береги різних водойм.

У середній смузі Росії найчастіше сапсана можна зустріти в степах і напівпустелях, а також на торфовищах. У Центральній Європі ці хижі птахи влаштовують гнізда на прямовисних скелях. Сапсан воліє використовувати гнізда інших хижих пернатих для облаштування свого житла. Таке гніздо вони поправляють, роблять просторим, щоб у ньому селилися батьки і пташенята. А якщо соколу доводиться облаштовувати гніздо на скелях або на землі, вони в основному роблять тільки примітивну підстилку з гілок і великих пір`я. У якісному гнізді, розташованому в хорошому місці, можуть проживати кілька поколінь цієї хижого птаха. При цьому у кожної пари існує кілька запасних гнізд, на випадок якщо сталося руйнування основного.

Зовнішній вигляд сокола

Примітно, що самка більше самця. Маса дорослої самки становить 0,9-1,3 кг, в той час як дорослий самець важить 0,65-0,8 кг. Довжина тіла сапсана становить 40-50 см, при цьому розмах крил досягає 90-120 см.

Хижак має міцну статуру, яке є характерним для хижих активних птахів. Основними відмітними рисами сокола вважається його широкі груди з опуклими і твердими м`язами, пальці сильні з круто зігнутими і гострими кігтями, загнутий серпоподібний дзьоб. Хвіст, закруглений на кінці, вузький і відносно довгий. Очі опуклі, великі, навколо яких є жовтувате кільце голої шкіри. Колір очей - темно-коричневий.

Чим харчується сокілЗабарвлення у соколиного птиці темно-сірий. Кінці крил чорного кольору. А ось черевна частина тіла має світле забарвлення, яка, в залежності від місця проживання, може виглядати в різній тональності (від сірувато-білого до рожевою). Нижня частина хвоста чорного кольору, має білу смужку.

харчування

Сокіл харчується в основному птахами дрібної і середньої величини. Найбільш затребуване меню цієї хижого птаха:

  • дрозди;
  • шпаки;
  • горобці;
  • голуби;
  • качки.

Раціон варіюється, в залежності від птахів і ссавців тварин, які проживають в даній місцевості. Великий сокіл здатний полювати не тільки за що летить жертвою, він здатний зловити і знешкоджувати навіть тварина, що сидить на землі.

Якщо птах сокіл міститься в розпліднику, її необхідно постійно забезпечувати справжньою дичиною. Інша їжа може принести шкоду здоров`ю хижака. Якщо ви все ж зважилися зайнятися розведенням цих птахів, потрібно буде серйозно задуматися про питання, як харчуватися вашої птиці відповідним кормом.

Харчування птиці повинно бути збалансованим. оптимальне харчування можливо, якщо сокіл періодично отримуватиме то пісне м`ясо, то м`ясо дичини. За умови дотримання такого раціону вони здатні розмножуватися і в неволі.

розмноження

Соколи вважаються птахами моногамними, тому пари залишаються разом протягом багатьох років життя. Соколине сезон розмноження настає в квітні або травні. Птахи північних видів розмножуватися починають трохи пізніше.

соколиСамець, закликаючи самку, паморочиться по спіралі, робить різні повітряні піруети, раптово перекидається або пірнає. І якщо самка присіла на незначній відстані, вважається, що пара сформована. А також під час залицяння самець сокола може годувати самку на льоту, передаючи їй свою здобич.

В період гніздування соколи дуже агресивні до сторонніх. Навіть при великій щільності проживання птиці відстань між сусідніми гніздами може перевищувати 1 км, частіше буває 2-6 км. Така велика територія потрібна птахам для достатнього забезпечення кормом свого потомства. Усередині однієї такої території сім`я соколів облаштовує до семи гніздівель, які використовує протягом декількох сезонів поперемінно.

При захисті своїх гнізд сокіл стає дуже агресивним і може нападати на хижака більшого розміру. Якщо відчуває сокіл наближення людини, він подає тривожний сигнал і починає турбуватися вже на відстані 200-300 м від гнізд.

Самка відкладає яйця один раз в рік. Але в разі коли перші яйця з якої-небудь причини були втрачені, самка може повторно відкласти їх. Самка зазвичай відкладає 3 яйця (набагато рідше 2-5) з проміжком 48 годин.

линька у сокола відбувається, як і інших видів птахів. Початок линьки в червні, закінчується вона в жовтні.

Незважаючи на те, що сокіл вважається небезпечною хижим птахом, вплив його на популяцію інших птахів зовсім незначно, адже тільки одна атака з 10 завершується успішно для хижака.

погіршується екологічна обстановка і загроза з боку браконьєрів призвели до поступового зниження популяції сокола в усьому світі. І навіть занесення більшості соколиних видів до Червоної книги поки не може вирішити проблеми розвитку цих хижих птахів.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

Яка птах найшвидша у світі фото

Яка птах найшвидша у світі

Жоден представник тваринного світу не може похвалитися такою швидкістю пересування, як птиці. Вони є найшвидшими…

» » Як виглядає і чим харчується птах сокіл