Хижий птах родини соколиних - сапсан: швидкість польоту

Сокіл сапсанЛюдину завжди цікавив дикий світ живої природи. Вабив своїми таємничими і особливо небезпечними жителями, своїми незвіданими загадками, чарівною природою. Хижаки становлять особливу загрозу для людства. Ці тварини і птахи не дають час на роздуми, вони діють швидко і рішуче. Буває, що на вигляд птах нешкідлива і не здатна принести шкоди, але не варто так довірливо до цього ставитися.

Звірі дикої природи живуть за своїми законами. Цей закон діє і в нашому світі, і всі ми знаємо «Виживає той, хто сильніший». У рівному бою хижака з людиною дуже маленька ймовірність, що людина знайде перемогу.

Зовсім недавно на арену світової літератури увірвалася всім нам вже відомий американський письменник Ренс Риггз зі своїм романом «Будинок дивних дітей». За мотивами роману Ріггз був відзнятий фільм завдяки режисерові Тіму Бертону. У головних ролях маленькі діти, які мають неймовірну силу зі своєю наставницею Міс Сапсан. Вчителька могла в будь-який час перетворитися на птаха сапсан. Сьогодні ми поговоримо про цю захоплюючої птиці.

Коротка характеристика Сапсан

Сокіл сапсан відноситься до сімейства соколиних і вважається хижим птахом. Найближчі по спорідненості птиці це:

  • Лаггар
  • балобан
  • Кречет
  • Сокіл

Своє поширення має у всьому світі, крім крижаного півночі Антарктиди. Цей птах займає одне з перших місць по швидкості польоту. Вчені довели, що сокіл сапсан може розігнати свою швидкість при польоті до 350 кілометрів на годину. Така швидкість не може порівнюватися зі швидкістю інших птахів.

Потяги "Сапсан"

поїзд СапсанКомпанія Siemens справила високошвидкісні електропоїзди ЕВС «САПСАН», таку назву отримали поїзда в честь найшвидшої пташки сапсан. Швидкість цієї пташки надихає на створення таких подібних машин. Росія навіть закупила кілька сот таких електропоїздів «Сапсан». У народі цей тип транспорту користується популярністю. Дуже зручні і швидкі поїзди можуть доставити за малу кількість часу в будь-яку точку країни, схожий за своїми характеристиками на птицю сапсан.

Зовнішній вигляд дорослої птиці

політ сапсанаЦе досить великий птах, в довжину може досягти до 55 см, при цьому мати розмах крил від 85 до 125 см. Самка сокола сапсана важить приблизно від 1 до 1,5 кг, коли самці важать близько 500 грамів. Так можна зробити висновок, що самки набагато більші за своїх самців. Це, напевно, єдина відмінність за зовнішніми ознаками самки від самця.

Має досить міцне тільце, широку масивну груди характерну для птахів з сімейства соколиних. М`язи тверді і добре переглядаються. Добре розвинені лапи з зігнутими міцними кігтями і гострий потужний дзьоб. Забарвленням самки і самці не відрізняються. Верх у птахів сірий іноді з білими смужками, включаючи крила, крім кінчиків і частини над хвостом. Кінці на крилі чорні.

Світле черевце, з різноманітними відтінками. На грудях мають пестрини каплевидної форми. Хвіст середнього розміру, округлої форми. З нижнього боку хвіст чорний і може простежуватися біла смужка. Голова сіра, а шия біла або світла. Очки великі і чорні. Масивний дзьоб і масивні нігті оздоблені в чорний колір. Свою здобич птах вражає дзьобом і лапами, на дзьобі розташовані зубці, які допомагають їй в полюванні. Молоді сапсани Не такі контрастні за кольором, як дорослі.

Для спілкування або привернення уваги використовують свій гучний голос. Голос грубіє, якщо птах чимось стурбована.

Ареал проживання Сапсана

Своє поширення має у всьому світі, крім крижаного півночі Антарктиди. Ця пташка легко може ужитися в будь-яких умовах навколишнього середовища. Для соколів сапсан не складе великої перешкоди ні мороз -30, ні спека +30. За винятком Заполяр`я і високогірних районів, її можна побачити в будь-якому місці, навіть на островах.

цей птах найпоширеніший в світі хижак через свого ареалу проживання. Мешкає в основному в місцях непоширених для людей. найбільше любить проводити час біля води, біля скелястих обривів. Звичне місце для того щоб вони змогли звити собі гніздо - це біля річок і водойм. Найпоширеніші місця для гнізд - скелі або високі дерева. Вибирає для себе місця з великою видимістю, де знаходиться і вода, і дерева.

У США скористалися нагодою, що сокіл сапсан оселився на даху хмарочоса висотою в 55 поверхів, і встановили режим цілодобової зйомки для спостереження і вивчення.

розмноження птиці

пташенята сапсанаНа першому році життя у сокола сапсан настає статева зрілість, але до розмноження приступають через ще рік або навіть два. Якщо ця пташка знаходить свою пару, вони залишаються вірними один одному протягом довгих років. Також ця пташка прив`язується до свого місця проживання і до свого гнізда. Гніздо може передаватися з покоління в покоління і так протягом багатьох років і навіть століть. Дослідниками було зафіксовано випадок, що на острові гніздилися ці птахи з 1267 року.

Приблизно з квітня починається сезон розмноження, і закінчується в кінці червня. На північній півкулі весна приходить пізно і розмноження відкладається на більш пізній період. Самець підшукує гніздо, яке стане в подальшому майбутнім будинком. І після цього химерними викрутасами кличе до себе самку. У парочок такий пароди характерний медовий місяць. Половинки можуть доглядати один за одним, чистити пір`ячко, годувати один одного. Так як соколи сапсани за своїм характером відокремлюється територіально, розташування між гніздами становить не менше 1 метра.

Ці пташки дуже трепетно ​​ставляться до свого житла, і тому можуть не впоратися з собою при вигляді чужака у себе на території, не подивившись, що ворог більше за розміром. Побачивши людину виникає почуття тривоги, що відокремлено гучним криком.

Гніздо має:

  • Мати відкритий простір
  • Бути у відкритому доступі
  • Наявність води поблизу.

Буває, що соколи сапсани займають гнізда своїх предків. В якості підстилки в гнізді нічого немає, тільки якщо залишилися якісь пір`я або кістки. Так як це хижак, біля гнізда можуть бути розкидані кісточки від видобутку.

Раз на рік самка відкладає яйця в кінці весни в кількості від 3 до 5 штук. Колір яєць буро-червоний. Розмір середнього яйця від 5 до 6 см. Період висиджування приблизно 1 місяць. Папа також бере участь і, буває, підміняють самку. Перший час, коли птахи з`явилися на світло, самка повинна обігріти і нагодувати пташенят. Другий батько в цей час літає на полювання в межах 25 км в пошуках їжі для своєї родини. Коли пташкам виповнюється півтора місяці, вони можуть зробити свій перший політ.

Видобуток для сапсана

У раціон харчування входять в основному птиці середнього і дрібного розмірів:

  • видобуток сапсанаголуби
  • качки
  • Дрозди
  • шпаки

Обід варіюється від місця перебування пташки. Дорослій самцеві на полюванні необхідно думати не тільки про себе, а й про свою другу половинку і своїх діток. Так як поки мама сидить з малюками-птенчиками, татові дістається роль добувача. Також на вечерю може зловити:

  • кажана
  • зайця
  • білку

На даному етапі часу налічується близько трьох тисяч пар. З деяких часів чисельність пішла на спад. Цією пташці привласнена друга категорія в «Червону книгу Росії» .

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

Екзотичні птахи: види і опис фото

Екзотичні птахи: види і опис

Тропічні птахи завжди викликали підвищений інтерес як серед учених-орнітологів, так і серед звичайних любителів живої…

Яка птах найшвидша у світі фото

Яка птах найшвидша у світі

Жоден представник тваринного світу не може похвалитися такою швидкістю пересування, як птиці. Вони є найшвидшими…

Які тварини є травоїдними? фото

Які тварини є травоїдними?

Травоїдні тварини - це тварини, які харчуються рослинною їжею: фрукти, овочі, листя, пагони рослин, коріння. До цього…

» » Хижий птах родини соколиних - сапсан: швидкість польоту