Полярна сова: опис виду, характеристики, де мешкає птах

Як живуть полярні совиПолярна сова ще відома під назвою "біла сова" за своє характерне біле оперення. Цей птах належить до сімейства совиних і є найбільшою представницею в своєму роді. Вона мешкає на Північному полюсі і є грізним хижаком. Який її образ життя? Чим вона харчується і як виглядає? Про це буде детально розказано нижче.

Опис білої сови

полярні сови - це великі птахи. До речі, самки тут завжди більші за самців, розмір їх тулуба дорівнює 60-70 см в той час, як самці досягають максимальних розмірів в 65 см максимум. Так само йдуть справи і з вагою: самка важить близько 3 кг, а самець - максимум 2,5 кг. Середній розмах крил дорівнює приблизно 1,5 м, але якщо бути більш точними, то від 140 см до 175 см.

Полярна сова полює абсолютно безшумно, так як вона володіє особливою будовою пір`я з завихреннями, завдяки чому її політ практично нечутний, ніж вона і небезпечна для дрібним гризунів і інших тварин.

забарвлення птиці

Як і личить подібним птахам, окрас полярної сови відповідає середовищі її проживання, в науці це називається "заступницький" забарвлення. За кольорами він повністю відповідає навколишньої природи і виконує захисну функцію. Завдяки цьому біла сова може не тільки вправно маскуватися і ховатися про захисників, а й бути практично непомітною для своєї здобичі під час полювання.

Колір пір`я залежить від віку птиці:

  • пташенята завжди коричневі;
  • дорослі особини мають переважно біле оперення з бурими цяточками, іноді смужками.

До речі, у самок спостерігається більша кількість бурих цяток, ніж у самців. Це ще одна відмінна гендерну ознаку крім ваги і розміру. А деякі з самців можуть бути повністю білими, без будь-яких вкраплень.

Малюнок на пір`ї білої сови унікальний для кожної особини. Обриси бурих цяточок неповторні так само, як відбитки пальців у людей.

Оперення у полярній сови присутній також на лапах і на голові, воно практично повністю приховує гострий дзьоб цього птаха.

Характерна зовнішність білої сови

Опис зовнішностіТепер потрібно докладніше зупинитися на зовнішніх характеристиках цієї пернатої. Дзьоб у такий сови має гачкоподібне форму, він дуже гострий і покритий дрібної щетиною. Його повністю покривають пір`я на мордочці птиці, тому його практично не видно під ними.

Голова білої сови широка і кругла, присутні майже непомітні маленькі вушка, що, втім, зовсім не заважає чути свою здобич навіть на великих відстанях (ці сови здатні вловлювати звук з частотою в 2 Гц). Цей птах може повертати голову на 270 градусів, завдяки чому їй доступний огляд в трьох вимірах.

Очі у цього птаха також круглі, завжди жовтого кольору, хоча сам відтінок може різнитися. Полярні сови мають дуже гострим зором, вони бачать в 4 рази краще, ніж кішки, і в 10 разів краще, ніж людина. Завдяки такому зору ці пернаті можуть вдало полювати навіть при дуже слабкому освітленні. Вчені-орнітологи провели експеримент, який приніс дивовижні результати: полярна сова змогла відшукати свою здобич, яка перебувала в 350 м від неї, при цьому в приміщенні не було світла, тільки слабо горіла звичайна свічка. Тут можна легко зробити висновок, що цього птаха не складає ніяких труднощів полювати навіть в умовах полярної ночі.

Полярна сова може подавати голос: її крик схожий на уривчасте каркання, іноді нагадує гавкіт. Сам по собі звук різкий і гучний.

Біла сова двічі на рік линяє, скидаючи старе пір`я на початку літа і в кінці осені. До кінця листопада вона повністю покривається новими білими пір`ям. Молоді пташенята обростають першими перами приблизно в кінці вересня або на початку жовтня.

Тривалість життя такої птиці повністю залежить від середовища її проживання, наприклад, в дикій північній природі вона живе близько 10-ти років. У неволі, наприклад, в розплідниках і зоопарках, полярні сови можуть прожити все 30 років.

ареал проживання

Така птах мешкає в арктичних зонах обох півкуль планети Земля, крім того, її нерідко можна зустріти в тундрі Євразії та Північної Америки, а також в Гренландії, на острові Берінга, Нова Земля, Врангеля, Колгуєв і інших арктичних територіях. Для зимівлі ці пернаті вибирають відкриті ділянки поруч із зоною листяних лісів, в населені райони вони залітають дуже рідко. Вся зимівля триває з кінця вересня по початок березня, і по весні сови повертаються в Арктику для виведення пташенят.

Полярна сова - це осілий птах, але іноді вона може і кочувати, якщо в зоні її проживання скорочується кількість видобутку або товщина снігового покриву перевищує допустимі норми.

Полювання

Чим харчуються сови Птах полює в основному на лемінгів, які відносяться до гризунів з сімейства хом`яків, а також на зайців, дитинчат песців, їжаків і горностаїв. Нерідко полярні сови полюють на інших північних птахів, не гребують дарами моря і іноді навіть падаллю.

Ці пернаті ніколи не полюють поблизу своїх гнізд, відлітаючи за здобиччю на пристойні відстані. Дорослої птиці в день потрібно в середньому 4 гризуна.

Ця північна птах грізно захищає своє гніздо в радіусі 1 км, і, до речі, саме тому поряд з нею свої гнізда будують чайки, які відчувають себе поряд з совами в цілковитій безпеці.

Процес полювання відбувається наступним чином: птах вистежує на відкритій місцевості свою здобич, ширяючи в небі, потім вистежує її і пікірує і вистачає жертву своїми гострими кігтями.

Як розмножуються і гніздяться білі сови

Як вже говорилося вище, у даного виду шлюбний період починається на початку весни, в березні, коли вони повертаються із зимівлі. Самці займають вподобану їм територію і починають оголошувати про це гучним криком. Далеї йде низка активних дій:

  • Полярна совавсіх суперників вони відлякують, іноді вступаючи в бої один з одним;
  • щоб привернути самку, самець може влаштовувати невеликі забіги на короткі дистанції, перебігаючи по горбках і періодично наспівуючи;
  • якщо самка звернула на нього увагу, він починає хохли і топати навколо неї або робить різкі помахи крилами вгору і вниз;
  • також він підносить самці гризуна в якості подарунка, після чого вони утворюють пару і починають охороняти територію вже вдвох.

Ці птахи створюють постійні пари, виводячи пташенят щорічно, але іноді вони сходяться всього на один рік. Гнізда влаштовують на невеликих пагорбах і пагорбах, але іноді можуть вибрати і низини. Саме ж гніздо являє собою невелике заглиблення, дно якого покривається мохом, сухою травою і пташиним пухом.

Самка відкладає до 8-ми яєць, висиджуючи їх 1 місяць, тим часом самець сам полює і видобуває прожиток. Совята вилуплюються поступово, один за іншим, але, як правило, наймолодші часто гинуть. Коли вилуплюються всі пташенята, самка сама починає вилітати на полювання, тим часом її потомство гріється в гнізді, щільно притулившись один до одного. Через 50 днів вони вже можуть самостійно здійснювати польоти.

Популяція полярних сов

Ці птахи представляють нечисленну популяцію, в основному вони живуть на острові Врангеля. Пернаті мають величезне значення для природи, так як підтримують стабільну популяцію північних гризунів і забезпечують безпеку інших птахів, захищаючи територію від хижаків.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

Екзотичні птахи: види і опис фото

Екзотичні птахи: види і опис

Тропічні птахи завжди викликали підвищений інтерес як серед учених-орнітологів, так і серед звичайних любителів живої…

» » Полярна сова: опис виду, характеристики, де мешкає птах