Совиний папуга какапо і опис нелітаючих птахів

какапоТака порода птахів, як папуга какапо або совині папуги, живуть на території Нової Зеландії вже більше тисячі років. Особливість такої птиці полягає в тому, що це не літає папуга. Оскільки вони багато років живуть на територіях, де немає хижаків, то здатність літати вже втратили.

Характеристики совиних папуг

два какапоНазва "совиний папуга" птах отримувала від європейців, завдяки тому, що дуже схожа на сову своїм віяловим оперенням і лицьовою частиною голови.

А назва какапо вони отримали від народу маорі, що є корінним в Новій Зеландії. Даний народ жив на півночі країни задовго до появи там європейців. Пісні та легенди цього народу містять згадки про какапо.

Совиний папугаКількість совиних папуг в Новій Зеландії істотно скоротилося. Коли європейські переселенці привезли з собою інших тварин - куниць, щурів, собак і кішок. Тварини і люди полювали на нелітаючих папуг заради пір`я і м`яса. Також популяція цих птахів скоротилася і внаслідок вирубки лісів з метою подальшого освоєння земель.

До початку 70-х років було всього лише 18 зразків папуг какапо і це були самці. Але через кілька років виявилася ще група совиних птахів на острові Стюарт, завдяки чому вид вдалося відродити. У Новій Зеландії була створена робоча група на базі Департаменту Охорони Природи, покликана захищати вид і сприяти його приросту.

У наш час совині папуги живуть тільки на тих островах, де їм не загрожують хижаки:

  • острів Анкор (південно-західна частина Фьордленда);
  • Літл-Бірріер (затока Хаураки);
  • Кодфіш;
  • Стюарт.

Нинішня популяція виду становить 125 особин. Фахівці прагнуть до того, щоб кількість дорослих самок було зрівняно в кожній популяції до 50 особин.

Як виглядає папуга какапо і де живе

Совиний папуга - це досить великий птах, вона має незвичайний і гучний голос. Він злегка хрипить, голос трохи схожий на похрюкивание.

зовнішні Характеристики папуги какапо наступні:

  • Рідкісний не літає папугалегкі і м`які пір`я на відміну від інших папуг, у яких вони міцніші і жорсткі, що обумовлено частими польотами;
  • папуги мають жовто-зелене забарвлення, повільно світліючого в черевній частині;
  • забарвлення маскує, завдяки чому какапо можна не помітити серед гілок, мохів, листя або коріння дерев;
  • пір`я на голові мають форму диска, який ще служить так званим локатором;
  • Какапо, або совиний папугапредставники какапо є найбільш важкими, самці можуть важити до 4 кг, а самки близько 2,8 кг відповідно;
  • довжина тіла - близько 60 см;
  • ноги короткі і міцні;
  • крила невеликі;
  • дзьоб гострий і великий, має сірий колір і світлішає до кінця;
  • навколо дзьоба розташовані тонкі вібриси, завдяки яким птахи можуть пересуватися по ночах;
  • хвіст короткий і часто пошарпаний, оскільки волочиться по землі.

острівний папугапапуги мають сильний запах - він нудотний, але приємний, аромат квітково-медовий. Вчені пояснюють це тим, що так особини розпізнають один одного.

Оскільки совиний папуга - одна з найбільш древніх птахів в світі, він є довгожителем. В середньому літають види живуть близько 95 років.

Днем птах найчастіше знаходиться в своєму укритті, а ночами виходить на полювання. Совині папуги є одинаками, в контакт з родичами вони вступають тільки в шлюбний період.

пташенята какапоСеляться вони в основному в норах або ж скелястих ущелинах, розташованих в густих заростях чагарників або дерев.

Совині папуги живуть на висоті 1500 м над рівнем море в місцях з найвищої вологістю.

Пересуваються птиці, опустивши голову до землі. Їх сильні лапи дозволяють їм стрибати і спритно лазити. А швидкість, яку вони здатні розвивати, дозволяє їм з легкістю долати далекі відстані.

Більшу частину свого життя ці папуги живуть на землі.

Як харчуються і розмножуються папуги какапо

Розмножуються сови папуги не щороку. Періодичність цього процесу багато в чому залежить від врожайності такого дерева, як дакрідіуіми.

Що стосується раціону, то ключову роль в ньому грає плід риму, одержуваних від цих дерев. Саме за ними птахи здатні підніматися на висоту до 30 метрів по гілках і стовбурах дерев.

Крім риму, вони їдять такі продукти:

  • великий какапонасіння рослин і трав;
  • квіти;
  • стебла;
  • ягоди;
  • фрукти;
  • коріння;
  • кору.

Але якщо птахам досить плодів риму, то вони будуть харчуватися тільки ними. Ці плоди містять у собі вітамін Д, відповідальний за розмноження представників какапо. Плоди риму - це єдине джерело цього вітаміну в потрібному для птиці кількості.

Какапо і людинаЗ метою регулярного розмноження фахівці розробили гранули з вітамінною добавкою, що виступають в ролі підгодівлі, які стимулюють репродуктивну функцію організму птиці. Завдяки даній добавці, самки совиних папуг здатні успішно вигодувати пташенят навіть у разі неврожаю дакридіум.

Совині папуги - це єдиний вид цих птахів, що мають полігінійную систему розмноження. Так, в шлюбний період самець може одночасно спаровуватися відразу з декількома самками. І тільки какапо мають властивість «токувати» в шлюбний період.

Статеве дозрівання наступає у самок в 6 років, а у самців в 4 роки. Сезон розмноження совиних папуг починає в грудні і виглядає це так:

  • самці нелітаючих птахів роздмухують пір`я і нагадують кулі;
  • потім вони вибирають на своїй території найбільш високу точку і риють там лунки на глибину близько 10 см;
  • потім самці ставляться посередині і близько 20 разів видають «бумкает» звук, що створює резонанс і розноситься на відстані 5 км. Цей звук висловлює їх готовність до спаровування, за ним слід дзвінкий звук, схожий на «дзень», завдяки якому самки знаходять партнерів. Для створення звуків самцями задіюється спеціальний «горловий мішок», а самі звуки називаються в науці «токування»;
  • такі «співу» самців тривають щоночі протягом трьох місяців. Даний процес нагадує змагання, переможцем же є той, хто видасть більше звуків. Оскільки лунок кілька, самці змушені долати великі відстані для максимального оповіщення. Самці в цей час втрачають половину своєї ваги внаслідок регулярних тривалих забігів.

Совині папуги какапоУнікальним явищем серед всього виду- це створення «чашок-лунок»Совиними папугами.

Самки насиживают близько 2-4 яєць протягом місяця. На цьому етапі самці вже не беруть участь, самки самі шукають собі їжу і в цей час залишають гніздо. А пташенята залишають гніздо приблизно через 10 днів, однак самки годують потомство аж до 6 місяців.

Коли самка вже носить яйця, то самець продовжує процес «токування» і привертає все нових партнерок.

Особливості характеру какапо

За своїм характером совині папуги схожі на хвилястих представників цього виду. Вони дуже добродушні і з легкістю сходяться з людьми. Ті фахівці, які тісно з ними контактують, запевняють, що як і інші птахи, какапо мають свій індивідуальний характер. У числі ключових рис совиних папуг можна виділити наступні:

  • недовірливість;
  • буркотливість;
  • обжерливість;
  • прихильність до людей;
  • потреба в увазі.

какапоА ще унікальною рисою цього птаха є те, що під час переляку вона застигає на місці. Така захисна реакція часто робить какапо легкою здобиччю для хижаків.

Неймовірні зусилля волонтерів і вчених дозволили врятувати цей рідкісний вид птахів від повного зникнення. Незважаючи на те що какапо живуть тільки в Новій Зеландії, про них знає дуже багато людей, які всіляко надають підтримку, спрямовану на збереження цих рідкісних видів птахів.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

Екзотичні птахи: види і опис фото

Екзотичні птахи: види і опис

Тропічні птахи завжди викликали підвищений інтерес як серед учених-орнітологів, так і серед звичайних любителів живої…

» » Совиний папуга какапо і опис нелітаючих птахів