Лісовий голуб вяхирь: опис птиці

Фото лісової голуб вяхирьЛісовий голуб вяхирь - представник сімейства голубиних, куди він входить нарівні з іншими голубами і горлиці. Також широко відома назва птиці - витютень.

Лісові голуби - справжні гіганти в світі голубиних. Птах може вести осілий або перелітний спосіб життя в залежності від регіону проживання, є також частково-перелітні птахи. Для північних широт властивий перелітний спосіб життя, для півдня - осілий. Так, птиці, які проживають в Африці, на зимівлю нікуди не летять.

опис

Дізнатися голуба вяхиря допоможуть такі характерні ознаки:

  • Досить великий для голубиних розмір.
  • Довжини тіла - близько 40 см.
  • Середня вага - понад 900 грам.
  • Крила короткі, при польоті голосно ляскають.
  • Розмах крил близько 75 см.
  • Забарвлення сіро-блакитний.
  • Груди сіро-червона або рожева з двома білими цятками.
  • Металевий зелений відлив на шиї.
  • При польоті на крилах стають видні шеврони - так називаються невеликі білі смуги.
  • Біла смуга також поперек довгого хвоста.
  • Яскраво-білі плями на крилах і боках дорослих особин.
  • жовтий дзьоб.
  • червоні лапки.
  • Колір очей - світло-жовтий.
  • Значних розмірів зоб бірюзового або бузкового кольору.

Середня тривалість життя птиці - до 16 років.

місця проживання

Фото вяхирь в гніздіЗустріти вяхиря можна в Європі і на заході Сибіру в зонах з помірним кліматом, також птах мешкає на території Африки (на північному заході). Гнізда вити воліє в гілках дерев, де і ховається при появі людини або хижака - лісовому голубу властива обережність.

Голуб витютень зустрічається в Скандинавії, вважаючи за краще хвойні ліси, оскільки улюбленими ласощами птиці є насіння шишок. Також лісових голубів можна зустріти в змішаних лісах України, центральної Росії, Прибалтики. Багато їжі добути можна і в дубових гаях, тому вітютні нерідко селяться тут. Жити краще зграями в кілька десятків особин.

Зона проживання птиці в Росії охоплює практично всю територію її європейської частини:

  • На заході межа ареалу заходить на територію Сибіру.
  • Східний кордон - в районі Томська.
  • Північна - Архангельськ і Кандалакська затока.
  • Південна - Крим, Кавказ, північне узбережжя Каспійського моря.

У Центральній Азії голуба вяхиря можна зустріти в таких країнах, як Афганістан, Ірак, Іран, Китай. Також птах живе в Гімалаях.

особливості поведінки

Фото особливості птиціптах відрізняється енергійним польотом, під час якого голосно б`є крилами, що нагадує бурого голуба.

Лісовий голуб - дуже обережне перната, особливо в період розмноження, вважає за краще ховатися в густому листі дерев, годуватися неподалік від гнізда. У Росії птиці є дуже боязкими, вважають за краще селитися на відстані від людей. А ось в Європі нерідко вяхирь в`ють гнізда на дахах будинків, спокійно проживають в невеликих містах і селищах.

Жителі північних широт - кочівники, відлітати в теплі країни вважають за краще в перший місяць осені, повертаються до гнізд на початку березня. Для перельотів збираються у великі зграї, зимівлю проводять на Кавказі або в Криму.

Пересуваються птиці по землі дрібними кроками, а кивки головою допомагають їм сфокусувати зір. Через те що витютень злітає повільно, нерідко він стає здобиччю хижака.

Природні вороги різноманітні. З птахів це сови, орли, беркути. Розорити гніздо і яйця можуть сороки і ворони. Хижі тварини також можуть проникнути в гніздо, тому вітютні побоюються ласок, куниць, тхорів. На землі також підстерігає небезпека у вигляді борсуків і лисиць.

харчування

Фото раціон харчування голубаПтах вяхирь воліє вживати в їжу рослинний корм, вкрай рідко переходячи на тваринний. Що ж становить раціон цього красивого лісового голуба? Це наступне:

  • зерна злаків;
  • бобові культури;
  • лісові ягоди (брусниця, чорниця, лохина, калина);
  • шишки;
  • нирки дерев;
  • жолуді;
  • в голодний час в корм лісовим голубам можуть піти і комахи: дощові черв`яки і гусениці.

В цілому харчування залежить безпосередньо від області проживання птиці. Як харчується голуб вяхирь?

  • Підбирає з землі випали зерна.
  • Клює невисокі трави.
  • Скльовує з кущів і дерев горіхи, жолуді і ягоди.

Є воліє двічі в день в світлий час доби. Для жителів Кавказу характерна цікава особливість - місцеві вітютні люблять відвідувати соляні джерела, де п`ють воду. Харчуватися птиці вважають за краще великими зграями, злітаючись на місце, багате кормом. Цікаво, що вибравши таку ділянку, голуби вяхирь повертатимуться сюди тривалий час.

Серед улюблених ласощів вітютней варто назвати зерна, тому ці птахи злітаються на поля після збирання врожаю пшениці і знаходять залишилися зерна.

розмноження

Фото розмноження голубівПеріод гніздування триває з квітня по перший місяць осені. Для гнізд птахи вибирають широти середньої смуги. Як поводиться молодняк в період гніздування?

Самці голосно воркують, сидячи на гілках дерев, особливо часто їх гучні голоси можна чути вранці. Розподіл на пари у голубів відбувається до кінця квітня, потім птиці приступають до створення гнізд. Споруда «будиночка» не займає багато часу, за основу птиці беруть товсті гілки дерев, переплітаючи їх між собою гнучкими прутиками. Найчастіше таке гніздо виходить з плоским дном, просвічуване з усіх боків, розміщене на висоті близько двох метрів.

Нерідко вітютні вважають за краще селитися в покинутих гніздах інших пернатих (частіше сорок і ворон, іноді дрібних соколів) ніж будувати власну оселю. Коли починається кладка, житло вже готове.

Голуби вяхирь - дивовижні птахи, пара залишається вірною один одному все життя, виховують пташенят також обоє батьків. Після облаштування гнізда птахи влаштовують шлюбні ігри, самці починають воркувати і кружляти над самками. Завершивши шлюбні ігри, голуби вяхирь відкладають яйця, як правило, два. Висиджує самка, проводячи на яйцях від 14 до 18 днів, самець допомагає, охороняючи житло. Пташенята, що вилупилися повністю беззахисні, тому батьки годують їх перший місяць життя, спочатку в якості їжі вживаються виділенням зоба сирного характеру, потім - інші корми.

Пройде приблизно 40 днів, і пташенята будуть поступово вчитися літати, спочатку тримаючись ближче до батьків. Але поступово приступлять до самостійного життя.

Полювання на вяхиря

Фото полювання на птахівЛісовий голуб нерідко стає об`єктом спортивного полювання. Незважаючи на обережність птиці, люди навчилися обманювати її пильність, спритно імітуючи голос пернатого або користуючись манком - принаджуючи вітютня.

У літню пору поширена полювання з опудалом лісового голуба, завдяки якому вдається залучити його живого родича в підготовлену пастку. Але будь-яке полювання на цих обережних птахів вимагає від мисливця досвіду, терпіння і витримки.

Важливо! Згідно із законодавством, використовувати пневматичну зброю в полюванні заборонено! Тому варто продумати інші способи.

М`ясо лісового голуба не відрізняється смаковими якостями, тому полювання носить лише спортивний характер.

захист

Один з підвидів лісового голуба, Columba palumbus azorica (Азовський вяхирь), що проживає на Азовських островах Піку і Сан-Мігел, знаходиться на межі вимирання, тому включений в Червону книгу і знаходиться під охороною. Раніше ці птахи зустрічалися на всіх островах архіпелагу, але через посилену полювання чисельність популяції різко скоротилася і птиця була взята під охорону. Тепер цього виду нічого не загрожує.

Але на жаль, врятувати не вдалося Мадейрських Вяхірєв, які були назавжди знищені на початку минулого століття.

Решта видів лісових голубів поки поза небезпекою, але їх чисельність скорочується не тільки через популярність спортивного полювання, але і в зв`язку з активною вирубкою лісів.

Голуб вяхирь - красива лісова птах, який є справжньою окрасою хвойних чагарників. Як і всі голубині, витютень воліє рослинну їжу, а вірність птахів один одному не може не тішити.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

Яка птах найшвидша у світі фото

Яка птах найшвидша у світі

Жоден представник тваринного світу не може похвалитися такою швидкістю пересування, як птиці. Вони є найшвидшими…

» » Лісовий голуб вяхирь: опис птиці