Сич: як виглядає птах з жалібним криком

Середа оьітанія сичівСич - невелика пташка сімейства совиних, яка володіє неординарною зовнішністю. Завдяки наявності специфічних виступів, так званих брів, птиця має серйозний вид. На голові круглої форми розташовані величезні очі. У пташки маленьке тулуб і коротенький хвостик. Крила і ноги маленьких сов різні в кожного типу.

Але незважаючи на милу зовнішність, вони в народі користуються поганою славою. Вважається, що своїм свистом, вони провіщають смерть. Що таке сич в розмовній мові? Досить часто цим поняттям визначають замкнутого і похмурого людини.

Сич - птах з серйозною зовнішністю і жалібним криком

На території нашої країни цей птах зустрічається досить часто. Як і свої родичі - сови, вони ведуть переважно нічний спосіб життя і завдяки забарвленню - відмінно маскуються в верхівках дерев. Але, на відміну від сов, комфортно себе почувають не тільки пізно вночі, але і раннім вечором. У місці, де вони мешкають, вже після заходу сонця можна почути жалібний свист.

В середньому розміри представника сімейства совиних досягають до 30 сантиметрів, а маса тіла не перевищує 100-200 грам.

Птицю поділяють на кілька основних видів:

  • Чим харчується сичДомовик. Розміром пташка до 28 сантиметрів. Забарвлення буре з білими плямами. Володіє потужними кігтями, завдяки яким може полювати на великих гризунів. Винищує багатьох комах, черв`яків і навіть равликів.
  • Мохноногий. Розміром цей представник совиних невеликий - близько 25 сантиметрів. Оперення сіро - буре з білими вкрапленнями. Найчастіше зустрічаються в гірських районах і хвойних лісах. Харчуються гризунами, комахами, а також дрібними пташками.
  • Горобиний. Невеликі пташки з масою тіла всього в 80 грам. Має бурий окрас з сірим відтінком і білими мітками. Відрізняється сильним дзьобом і чіпкими лапками. Харчуються гризунами і дрібними пернатими.
  • Кролячий. Довгонога пташка завдовжки в 23 сантиметри. Має червонуватий сіро бурий відтінок пір`я. Активно веде себе як в сутінковий час, так і в денний час доби. Основою раціону є дрібні гризуни і комахи.
  • Сичик - ельф. Найменший представник виду. Вага становить близько 44 грам, завдовжки 12-14 сантиметрів. Пофарбований в сіро - бурий колір. Основа раціону - різноманітні комахи. Середовищем існування є пустельні місця, а також прибережні території.

Кожен вид, в свою чергу, поділяють на підвиди, які відрізняються розмірами, місцем існування, а також мають деякі відмінності у зовнішніх даних. Самим распространненость видом маленьких сов на території нашої країни є домовик сич.

Навколишнє середовище сичів

Ці невеликі пташки населяють майже всі континенти землі і їх зовнішність однакова для всіх середовищ існування. Для них характерний осілий спосіб життя.

Птахи селяться як у степовій зоні, пустелях, можуть зробити вибір густі ліси. Деякі різновиди, наприклад, будинковий сич, можуть мешкати поруч з людиною, роблять гнізда в занедбаних будівлях і навіть під дахами будинків.

Найчастіше ці пернаті захоплюють чужі гнізда, дупла і навіть нори.

На території Італії та Австрії часто зустрічалися випадки, коли людям вдавалося приручити сичів. Їм обрізали крила і впускали в сад для винищення гризунів і дрібних комах. Ще маленьких сов використовували під час полювання як своєрідну приманку. У нас в країні вважається, хто приручить пугача - накличе на себе лиху долю.

Сичі - мисливці-професіонали

Сичі - дуже хороші мисливці. Вони можуть тривалий час вистежувати свою жертву і як тільки вона зупиниться, в лічені секунди схопити.

Раціон маленьких сов не відрізняється різноманітністю:

  • дрібні ссавці.
  • комахи.
  • невеликі птиці.

Які звички у сичівТакий представник роду, як сич - ельф, є виключно комахоїдних і здатний з`їсти навіть павуків і скорпіонів.

Сич гороб`ячий може полювати ще й на дрібних птахів. Коли видобуток спіймана, Сичик-горобець її ретельно общипує, з`їдаючи найбільш смачні шматочки.

Цікавим є той факт, що деякі види цих дрібних сов запасають їжу про запас, складаючи її в місці проживання.

Завдяки такому своєрідному раціону, сичі є одними з головних захисників садів і городів.

розмноження сичів

Сичі - птиці однолюби. Пари створюють з одного, дуже рідко двома самками і так живуть все життя. У віці один рік пташки готові до спаровування. Зазвичай це відбувається з настанням весни. У квітні самочка відкладає до 5 яєць. В період висиджування більшість самців полюють, добуваючи їжу для самки.

Представники сичів - ельфів змінюють самку, сідаючи на яйця самі, даючи їй можливість полювати самостійно. Через місяць з`являються маленькі пташенята. Спочатку вони покриті пухом і сліпі. Але ростуть досить швидко. Уже до місяця - двох, вони можуть досягати розмірів батьків і самостійно добувати собі їжу.

Середня тривалість життя птаха 15 років.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

» » Сич: як виглядає птах з жалібним криком