Птах чечітка - маленьке, але дуже красиве створіння!

Маленька пташкачечітка

- невеликий птах з виду горобиних. Це створення назвали так за її спів, яке нагадує стукіт під час танцю. Назва птиці з латини перекладається як полум`яна колючка, так називали її за колір пір`я на грудях. Є представником сімейства в`юркових з роду Щеглов.

Зовнішній вигляд

чечітка має досить маленькі розміри. Довжина її тіла становить в середньому до 15 сантиметрів. Розмах крил становить приблизно 20 сантиметрів, а вага дорослої особини в середньому дорівнює 15 грамів.

Самець чечітки на спині має сірий раскрас, хоча колір може змінюватися до майже, що білого відтінку. Голова птиці також має яскраво-червоний колір. Дзьоб у птаха має яскравий жовтий колір. Цей вид птахів має дуже красивим надхвостьем рожевого кольору. Але найкрасивішим в даній птиці є її черевце, яке має малиновий відтінок. На жаль, самки чечітки не відрізняються такою ж красою, як їх самці. У них червоні відтінок є тільки лише на маківці голови, решта ж її тіло має білі кольори.

А також чечітку можна відрізнити від інших, завдяки її співу, яке дуже дзвінке і схоже на звук відбиваної чечітки.

Середовище проживання

Цей вид птахів зустрічається в Європі, Азії та Північній Америці також може мешкати і в Гренландії. У Росії чечітки мешкають в більшості своїй в північних регіонах країни. Чечітки воліють жити в листяних лісах. У літні періоди їх часто можна зустріти в тайзі. У холодні ж пори року вони намагаються летіти якнайдалі на південь, в зону змішаних лісів. А також їх можна зустріти і в місті, так як дані особини можуть жити і поблизу людей.

Спосіб життя

Пташка з червоною грудкоюНавіть незважаючи на те, що чечітка володіє невеликими розмірами, вона не боїться нікого і поводиться досить сміливо. Цей вид птахів не любить самотність, тому вони завжди намагаються жити невеликими групами, що є ще одним серйозним відмінністю від інших птахів. Чечітки можуть навіть влаштовувати свої гнізда поруч з іншими парами. Більш того, вони навіть можуть ділити своє гніздо з дроздами-горобинники. Під час пошуку їжі зграї чечёток повністю займають весь простір на гілці дерева з різними плодами.

При найменшій загрозі всі птахи моментально злітають з гілки, але як тільки все заспокоїться, зграя відразу ж повертається до своїх справ. Ще одним цікавим моментом є те, що харчуватися вони можу в самих незвичайних позах.

Свій будинок чечітки облаштовують в основному на невисоких деревах з заростями, де вони максимально надійно маскують гніздо. Так що місце проживання птахів виявити вкрай складно.

А також чечітку можна спокійно тримати вдома, вона дуже швидко пристосовується до навколишнього середовища. Але її спів одноманітне і людям часто воно починає швидко набридати, так що тримати їх вдома не радять.

харчування птиці

Раціон харчування у чечітки дуже різноманітний. Так, вони можуть харчуватися різними рослинами, а можуть і вживати в їжу комах. З рослин вони в основному вживають насіння, що ростуть на деревах, такі як: сережки берези, насіння з ялинових шишок або брусниці та інші. З комах вони люблять поласувати попелиць, але також їдять і будь-яких інших, яких зустрінуть в процесі пошуку їжі.

Птахів, які містяться в домашніх умовах, краще всього буде годувати спеціальним кормом для канарок із зоомагазину. Багато корму птахам краще не давати, так як вони дуже швидко набирають вагу, а це сприяє їх швидкому вимирання.

розмноження

  • Розмножуватися чечітки починають ще коли на вулиці лежить сніг. Під час шлюбного періоду самці цього виду стають дуже активними. Вони кружляють в повітрі з величезною швидкістю і при цьому без зупинки співають, так вони намагаються привернути увагу самок. До того ж в цей період їх червоні плями стають ще більш яскравими.
  • птахи чечіткиЗнайшовши самку, пара починає вити своє гніздо в основному серед чагарників. Після цього самка відкладає приблизно шість яєць, які мають зелений відтінок з темними плямами. Самка висиджує яйця протягом двох тижнів, весь цей час самець добуває для неї їжу.
  • Пташенята після народження проводять в гнізді ще близько двох тижнів, після чого починають влаштовувати перші польоти. І як тільки вони навчаться самі добувати собі їжу, вони відлітають зі свого гнізда. А їхні батьки відразу приступають до створення нового потомства. Так, за один сезон чечітки зазвичай встигають створити два покоління.
  • Молоді птахи, які ще недавно вилупилися, але вже стали самостійними, починають такий же спосіб життя, як і їхні батьки.

Цікаві факти

  • Тривалість життя чечітки в дикій природі складає приблизно від шести до восьми років. Хоча бували випадки, коли птахи проживали і довше. У домашніх умовах при правильному дотриманні харчування птах може прожити до десяти років.
  • Цей вид птахів абсолютно не боїться людей, може селитися прямо поруч з їх житлами, а в холодні пори року часто залітають у парки для пошуку їжі.
  • Чечітка через свої малі розміри дуже часто стає кормом для різних хижаків, але при цьому птиці нічого не боятися і завжди сміливо літають там, де захочуть.
  • За часів Російської імперії цей вид птахів був дуже популярний у людей дворянського походження, а у царського двору жило по кілька сотень чечёток.
  • Чечітки дозволяють людям підходити до свого гнізда впритул. Більш того, якщо ходити до них кілька днів поспіль, то вони звикають до людини і навіть можу дати йому погладити себе.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

Екзотичні птахи: види і опис фото

Екзотичні птахи: види і опис

Тропічні птахи завжди викликали підвищений інтерес як серед учених-орнітологів, так і серед звичайних любителів живої…

» » Птах чечітка - маленьке, але дуже красиве створіння!