Тварина вомбат: опис, види і поведінку

Вомбати: зовнішній виглядВомбати - жінки з короткими, м`язисті сумчасті ссавці, батьківщиною яких є Австралія. Вони мають в довжину близько одного метра, включаючи невеликий хвіст. Існує три збережених виду, і всі вони є членами сімейства Vombatidae. Вони адаптованості і стійкі до місць проживання. Їх ареал обмежується лісовими і гірськими районами південно-східній Австралії, включаючи Тасманію, а також на ізольованій ділянці площею близько 300 га в Національному парку Еппінг-Форест в Центральному Квінсленді.

Хоча були проведені генетичні дослідження, еволюція цього сімейства досі не зовсім зрозуміла. За одними результатами, вони розійшлися з іншими австралійськими сумчастих порівняно рано, близько 40 мільйонів років тому, в той час як за іншими оцінками розбіжність становить близько 25 мільйонів років. Існують теорії, що визначають цих тварин як мініатюрних родичів діпротодонтов, що мали розміри з носорога. Однак, пізніше вченими було виявлено, що вони мають чітку паралельну еволюцію, звідси їх нинішня класифікація як окремого сімейства.

Зовнішній вигляд вомбата

За зовнішнім виглядом вони нагадують маленьких ведмедів: тіло товсте, коротке і важке. Хвіст рудиментарний або короткий (менше 5,5 см) - вага - 15-40 кг. Голова товста і широка. Вуха середнього розміру короткі, округлі або гострі.

Кінцівки короткі, товсті і сильні, приблизно однакової довжини, з п`ятьма великими пальцями. Перший палець задніх ніг слабо розвинений і позбавлений кігтів.

Хто такі вомбатиВомбати викопують великі системи нір своїми передніми зубами і потужними кігтями. Однією особливістю, що відрізняє їх від інших сумчастих, є їх зворотна сумка. Перевага зворотного обрамлення полягає в тому, що під час копання землі грунт не потрапляє в сумку.

Хоча це в основному сутінкові і нічні тварини, вони також можуть виходити назовні в прохолодні або похмурі дні. Їх зазвичай не видно, але вони залишають достатньо доказів їх появи, залишаючи відмінні кубічні фекалії. вомбати - травоїдні тварини- їх дієти складаються в основному з трав, кори і коренів, а ріжучі зуби трохи нагадують зуби гризунів:

  • бобрів;
  • щурів;
  • мишей.

Їх зуби, пристосовані для жорсткої рослинності і як у багатьох інших травоїдних ссавців, у них велика диастема між різцями і зубами щік.

Колір хутра може варіюватися від піщаного до чорного кольору. Всі три відомих збережених виду в середньому мають близько метра в довжину і важать від 20 до 35 кг.

вомбати зазвичай живуть до 15 років в дикій природі, але можуть прожити до 20 і навіть 30 років в неволі.

Відтворення відбувається тільки один раз в рік. Вагітність триває близько 22 днів. Вагітні самки народжують одного дитинчати, двійні дуже рідкісні. Дитинча вомбата залишається в сумці матері 6-9 місяців, поки повністю не покриється шерстю.

Фізіологія і поведінка

Ці тварини мають надзвичайно повільний метаболізм. Їх повний цикл травлення триває від 8 до 14 днів, що допомагає їх виживанню в посушливих умовах. Вони зазвичай рухаються повільно, проте при загрозі, можуть досягати швидкості до 40 км / ч. і підтримувати цю швидкість 90 секунд. Ці тварини захищають свої території і агресивно реагують на зловмисників.

види вомбатовДінго і Тасманійський диявол полюють на вомбатов, у яких основним захистом є їх щільна шкура, причому більша частина задньої частини виконана з хряща. Це, в поєднанні з відсутністю значного хвоста, ускладнює полювання для будь-якого хижака, який слідує за вомбати в його житлі. Вомбат дозволяє зловмисникові засунути голову в нору, а потім використовуючи свої потужні ноги, може розчавити череп хижака.

види:

  • Загальний вомбат (Vombatus ursinus).
  • Північний волосатий вомбат або ямінон (Lasiorhinus krefftii).
  • Південний волосатий вомбат (Lasiorhinus latifrons).

Історичні факти

Зображення цих тварин в наскельних малюнках надзвичайно рідкісні, хоча в Національному парку Воллемі, були виявлені зразки, вік яких сягає 4 тис. Років. У міфах аборигенів розповідають про вомбати як тварину нещодавно трапився від людини, голова якого була сплющена каменем як покарання за егоїзм.

Назва «вомбат» походить від майже вимерлого мови Даруга, на якому говорять аборигенів племені Даруга, спочатку населяли територію Сіднея. Це було вперше записано в січні 1798 року, коли Джон Прайс і Джеймс Вілсон, відвідали район, який зараз є Новим Південним Уельсом.

Ранні поселенці називали цих тварин борсуками через їх розміру і звичок.

Вомбати: опис твариниВомбати були класифіковані як шкідливі тварини в 1906 році. Вони вважаються шкідниками сільського господарства через збитків, які завдають для сільськогосподарських культур і живоплотів. Це і видалення значної кількості довкілля значно скоротили кількість і діапазон цих звірків.

М`ясо цих тварин було джерелом їжі у аборигенів Австралії до появи європейців. Сьогодні через захисту цього виду м`ясо вомбата як їжа більше не є частиною основної австралійської кухні, але рагу з нього колись була одним з небагатьох по-справжньому австралійських страв.

Вомбати представлені на австралійських поштових марках і монетах. Північний волосатий вид показаний на австралійській марці в 20 центів в 1974 році. Загальний вомбат з`явився на монеті в 37 центів 1987 року і австралійської марки 1996 року.

Багато місця в Австралії були названі в честь цієї тварини, в тому числі і ті, де вони тепер локально вимерли в дикій природі.

збереження видів

Всі види захищені в кожному штаті, за винятком Вікторії. Північний волосатий вид є зникаючим видом. Їх і так невелика популяція скорочується через полювання на них диких собак, конкуренції за їжу через надмірне випасання худоби та хвороб.

Єдині відомі дикі популяції цього виду існують в двох місцях в Квінсленді, Національному парку Еппінг-Форест, а менша колонія створюється шляхом перекладу в заповідник Річарда Андервуда в Ярра-Даунс.

Цих тварин вже не так часто можна зустріти в природі, як це було раніше, тому вомбат став офіційно охоронюваним тваринам в Новому Південному Уельсі з 1970 року. Однак в східній Вікторії вони не захищені, і деякі вважають їх шкідниками.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

Де живе американський бізон фото

Де живе американський бізон

американський бізон, також відомий як американський буйвол, є північноамериканським видом бізонів, мільйони особин яких…

» » Тварина вомбат: опис, види і поведінку