Білий журавель стерх: опис, ареал проживання

білий журавельНа сьогоднішній день багато видів тварин і птахів знаходяться на межі вимирання. Охоронці природи всіляко борються за права вимираючих видів, популяції зникаючих видів намагаються зберегти в заповідниках і зоопарках. До одним з таких птахів відносять стерха, або білого журавля.

опис

Білий журавель стерх вважається окрасою деяких заповідників. Велика біла птах вважається довгожителем, в середньому живе близько 70 років. Птах стерх досить росла і велика, виростає до 140-150 см, розмах крил становить близько 2,5 метрів. Вага дорослої особини коливається в районі 8-8,5 кг.

Птах має білосніжним оперенням, виключаючи голову і крила. Голова дорослої особини на перший погляд здається агресивною, через колір оперення. Половина голови, в тих місцях, де розташовані очі і дзьоб, має вогненно-червоне оперення. Дзьоб довгий, виглядає страхітливо. Погляд насторожений, очі можуть бути червоного або світло-жовтого кольору. Кінцівки рівні, довгі, блідо-рожевого кольору.

Молодняк білих журавлів володіє оперенням світло-коричневого відтінку.

Ця порода птахів відноситься до роду журавлів, до сімейства журавлиний. Самці, як водиться, більший і вище самок.

Середовище проживання

Примітний той факт, що стерхи проживають виключно на території Російської Федерації. Зимовий час в Росії дуже суворе, тому білі журавлі змушені на зимівлю відлітати в тепліші краї. Зимують в основному на берегах Індії, Каспійського моря і в окремих регіонах Ірану.

Білі журавлі знаходяться під охороною закону, президент Росії В.В Путін особисто стежить за заходами боротьби зі зникненням цього птаха. Заради цієї мети був створений державний фонд "Політ Надії».

опис журавлівЗ наближенням весни журавлі повертаються на батьківщину. Вчені з`ясували, що стерхи облюбували собі місця в Архангельській області, Республіці Комі, Якутії і Ямало-Ненецький автономії.

В Якутії стерхи люблять гніздитися в місцях, недоступних для людини, переважно в болотистих областях і непрохідних лісах тундри. До настання холодів представник цієї породи з насидженого місця не йде.

Всього по популяціям білих журавлів прийнято розділяти на 2 підгрупи:

  • західну;
  • східну;

Вони нічим не відрізняються, тільки що гніздяться в різних місцях. Всього, на сьогоднішній день, в світі налічується не більше 3000 білих журавлів. Їм дуже важко вижити в природному середовищі, популяції не витримують природних катаклізмів і суворих погодних умов.

харчування стерхов

Білих журавлів стерхов можна назвати всеїдними. У дикій природі вони харчуються їжею рослинного і тваринного походження. У теплу пору року журавлі вживають в їжу:

  • ягоди, насіння рослин;
  • рибу;
  • яйця і пташенят більш дрібних птахів;
  • жаб;
  • комах;
  • дрібних хребетних тварин.

У зимовий час, під час міграції, білі журавлі їдять підводні кореневища, осоку, дрібних водяних гризунів.

розмноження стерхов

Як розмножуються журавліБілі журавлі під час шлюбних ігор вибирають одного партнера, вони повністю моногамні. Ці птахи прибувають до місць гніздування в травні місяці. Шлюбні ігри у цих величних птахів супроводжуються піснями і танцями. Вибравши вподобану самку, самець задирає голову і тонким, чистим голосом видає серію мелодійних протяжних звуків. Потім виконується танець, що складається з поплескування крилами, підстрибування, підкидання гілок. В цей час самка спостерігає за залицяннями, щільно притиснувши крила до тулуба.

Гніздяться білі журавлі в місцях, які добре проглядаються. Батьки заздалегідь роблять запас питної води і корму. Будують гнізда злагоджено, задіяні і самець і самка. Найчастіше журавлі намагаються побудувати гніздо в водоймі з невеликою глибиною. Це дозволяє захистити потомство від любителів поласувати чужими яйцями.

Всього самка відкладає не більше 2 яєць за один раз. Яйця сірого кольору, на шкаралупі темні вкраплення. Період висиджування триває близько 29 днів, потім вилуплюються пташенята. Примітно те, що до півроку пташенята мають блакитну рогівку очей, з віком вона змінюється. З перших днів виводок зобов`язаний навчитися захищати себе від небезпеки. Слабкі гинуть, і тільки одне пташеня виростає на дорослу особину. Через 70 днів оперення пташеняти стає світло-коричневим, білими ж стерхи стають тільки на третьому році життя.

Стерхи в зоопарку

Вперше білі журавлі в Московському зоопарку з`явилися в 1987 році. Люди всіляко намагаються зберегти популяцію зникаючих птахів, тому в великих зоопітомніке і заповідниках проходить активне "одомашнення" білих журавлів.

Утримувати представників цієї породи намагаються парами. Зоопсихологи вважають, що в парі журавлів простіше адаптуватися до нових умов.

Працівники заповідників намагаються максимально наблизити умови утримання до природних. Люди селять журавлину пару на березі штучно створеного водойми, береги висаджують густим чагарником. Як корм застосовують те ж саме, що вживають стерхи в природному середовищі існування.

Журавлі дуже насторожено ставляться до людей. Вони не демонструють дружелюбності, намагаються зайвий раз не підходити і не контактувати з людьми, їжу з людських рук не беруть.

Заходи з охорони журавлів

Де живуть журавліНа жаль, тварини і птахи, занесені до Червоної книги, з кожним роком підігрівають інтерес браконьєрів. Білі журавлі продовжують перебувати в небезпеці, браконьєри при першій же можливості ловлять цих птахів.

Питання збереження білих журавлів як окремого виду обговорюється на світовому рівні. У Росії в 90-х роках минулого століття був запущений проект по вирощуванню пташенят стерхов в неволі. З часів відкриття цього проекту пройшло близько 25 років, за цей час в природне місце існування повернулося близько 100 дорослих пташенят. У природному середовищі виживають 30% пташенят, в неволе- близько 20%.

Знаменитий проект «Політ Надії», що знаходиться під наглядом президента РФ, користується методом вирощування стершат в неволі. Пташенята потрапляють туди зовсім маленькими, спеціально навчені люди готують їх до дорослого життя.

У спеціальному розпліднику введена форма для працівників - костюм дорослого білого лелеки, де один рукав виконаний у вигляді голови журавля. Це робиться для того, щоб батько міг погладити своє пташеня, птахи зазвичай гладять головою. Люди вчать пташенят шукати корм, виживати в дикій середовищі і навіть літати. За спеціальними літальними апаратами, керованими людьми, молодняк піднімається в повітря. Люди «проводжають» молодняк до місць скупчення перших стерхов, вони об`єднуються і далі молодняк слід вже за живими родичами.

Президент Російської Федерації випробував себе в ролі «ватажка зграї» і підтвердив, що цей захід дійсно допомагає зберегти молодняк під час міграції в теплі краї.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

Екзотичні птахи: види і опис фото

Екзотичні птахи: види і опис

Тропічні птахи завжди викликали підвищений інтерес як серед учених-орнітологів, так і серед звичайних любителів живої…

» » Білий журавель стерх: опис, ареал проживання