Звичайний глухар: опис птиці, ареал проживання, розмноження

Де живуть глухаріСвоє найменування птах знайшла тому, що самець втрачає своєї пильності в період шлюбних ігор і стає легкою здобиччю для хижаків і мисливців. Співають в осінній період птиці менш активно, ніж навесні.

Звичайний глухар належить:

  • До роду глухарів;
  • Родині Фазанові;
  • Підродини тетеревиних;
  • загону курообразних.

Глухарята є одними з найбільш значних за своїми параметрами представниками Фазанові.

характеристика

У глухаря звичайного сильно закруглений хвіст. Розмір тулуба самця може бути більше 100 см, амплітуда крил майже півтора метра. Вага приблизно 4-6 кг. Забарвлення цих птахів неймовірно красивий. Голова і шия самця чорні, шия ззаду бура з чорними цятками. Спинка чорна з бурими крапками. Зоб чорно-зелений, груди зеленого відтінку, нижня частина тулуба - чорно-біла. Хвіст чорний з білими плямами, коричневі крила, біло-рожевий дзьоб. Його ноги майже повністю покриті пір`ям.

Самки, звичайно, поступаються в параметрах самцеві. Вага самки приблизно 2 кг. Забарвлення її досить-таки строкатий і схожий з відтінками самки тетерева. Шия, згин крил, верхня частина грудей - червоно-помаранчева. Супутницю глухаря звичайного називають глухарів, глухарки або карлухой.

ареал проживання

Опис птиці глухарПроживають пернаті в різного роду лісах, переважно в Євразії. З лісу вони виходять досить рідко і вибирають там найбільш дрімучі місця.

Раніше ці красиві птахи жили практично в кожному лісі Євразії. Однак останнім часом місцями вони стали зникати. Колись в Великобританії зовсім зникли ці птахи, але потім туди їх завезли зі Швеції.

На російських просторах глухаря практично нереально зустріти. Це пов`язано зі знищенням лісів. Глухарі живуть ближче до північних місцях нашої батьківщини.

Цю птицю можливо побачити в:

  • Греції;
  • Швеції;
  • Англії;
  • Іспанії;
  • Альпах;
  • Малої Азії;
  • Карпатах.

розмноження

Батьки до шлюбного періоду живуть далеко один від одного. Шлюбний період настає навесні. Самці починають змагатися між собою, расперять хвости, видавати протікання і точіння. За цим дивляться самки і після закінчення змагань спаровуються з переможцем. Нерідко відбувається так, що між самцями спостерігаються бійки за самку, які можуть закінчитися сумно для одного з них.

Гніздо самка споруджує, як правило, на землі біля дерев. Для цього викопує невелику ямку і на дно стелить мох і траву. Відкладають самки від 5 до 16 яєць. Яйця жовтого кольору з темними плямами. Висиджування триває не більше 28 днів. Через 28 днів виводяться на світло пташенята, які покриті коричневим пухом і темними точками. Через кілька годин вони вже виходять з гнізда і, через 10 днів, вчаться літати. Висиджує яйця і охороняє пташенят тільки самка, самець в цьому участі ніякого не приймає.

Глухарята ростуть повільно, з перших днів життя вони харчуються личинками, дрібними камінчиками. Камінці потрібні для того, щоб шлунок глухаря був в порядку, оскільки взимку їжа дуже груба і тверда. Якщо птах вчасно не набере ці камінчики, то вона загине.

опис поведінки

Як поводяться глухаріПід час зимових холодів птиці закопуються в сніг. Можуть кілька днів просидіти в снігу. Саме за рахунок снігу і підшкірного жиру вони рятуються від сильних морозів. Взимку скупчуються в невеликі зграї, самки, найчастіше, окремо від самців. Під час розмноження самці завжди збираються змагатися між собою тільки в одному місці, яке називається струму.

Самці безмежно люблять співати. Під час співу вони забувають про все і навіть глухнуть, що на руку мисливцям. Але глухарі в шлюбний період втрачають не тільки слух, але і зір. Супутниці глухарів можуть спаровуватися з самцями тетерева, після цього на світло виводяться безплідні пташенята.

Влітку глухарі линяють і відлітають в дуже дрімучі лісові массіви.На цієї стадії у них досить дивну поведінку. Вони піднімають і опускають хвіст і голову, причому примудряються ще й пересуватися по гілці.

Ці птахи просто обожнюють мохові болота, в яких вони видобувають різні ягоди. Політ глухарів супроводжується сильним шумом крил. В основному, літають вони на близькі відстані. І при польоті не піднімається вище дерев.

Денний час глухарі проводять на землі, а вночі, в свою чергу, сплять на гілках дерев. При вигляді тварин може показувати своє агресивне поводження. До шлюбного періоду і після у глухарів відмінний зір і чуйність.

Раціон харчування

Глухар звичайний любить поласувати стеблами рослин, нирками, травами, комахами, насінням, ягодами, хвоєю модрини. Взимку їдять переважно хвою. Потомство цих птахів спочатку харчується павуками і комахами. Пернаті не проти поласувати і молодими шишками, мохом, листям ожини. У теплий період часу вони розривають землю в пошуках мурах, жуків і личинок.

Таким чином, у цих птахів досить-таки різноманітний раціон харчування, який залежить від пори року і віку глухарів.

вороги глухаря

Які є вороги глухарівГоловним і самим небезпечним ворогом цих птахів є людина. Оскільки глухарі є однією з найцінніших птахів і їх м`ясо смачне і корисне, полювання на них відбувається регулярно. Як вже було сказано, в шлюбний період глухарі втрачають слух, а часом і зір, що робить їх легкою здобиччю для мисливців. Через це глухарі почали ставитися до вимираючих видів птахів.

У Росії і Тульської області ці птахи утримуються в Червону книгу. Перш ніж полювати на глухарів, необхідно з`ясувати дозволена вона. Якщо немає, то краще полювати на ту птицю, яку можна вбивати відповідно до законодавства. Інакше, мисливця можуть осягнути негативні наслідки.

Глухар вже майже всюди винищений. У південних частинах нашої країни від пожежі в лісах гинули самки, які сиділи на яйцях. Саме тому в тій стороні їх більше немає. Також ворогами глухарів є хижаки: починаючи від ведмедя, закінчуючи вовком.

Чи можна приручити цю красиву птицю

Ареал проживання глухаряГлухаря можна утримувати в домашніх умовах, оскільки цей птах невибаглива. Як вже було сказано, на волі птахів чекає багато небезпек у вигляді хижаків, мисливців, пожеж в лісах, де птах гине. Якщо у птиці буде господар і необхідний догляд, то проживе вона довше, ніж на волі.

В домашніх умовах їй необхідно облаштувати житло і побудувати правильний раціон харчування. Чим же нагодувати цю прекрасну птицю вдома? Вона здатна харчуватися огірками, морквою, буряком та іншими овочами. Природно, перед вживанням необхідно їх порізати на шматочки.

Також птах буде їсти кукурудзу, гречку, овес та інші крупи. Але не можна забувати, що основною їжею для глухаря є хвоя, трава, нирки і листя. Необхідно чергувати домашню їжу зі звичною для цього птаха.

Таким чином, нічого складного в тому, щоб тримати у себе глухарят немає. Варто тільки захотіти обзавестися цієї чудової і красивою птахом.

Поділися в соц мережах:

ІНШЕ

» » Звичайний глухар: опис птиці, ареал проживання, розмноження